Naar hoofdinhoud Naar footer

Lichttherapie veelbelovend voor mensen met een VB en depressie

Gepubliceerd op: 05-11-2020

Lichttherapie kan een veelbelovende behandeling zijn voor volwassenen met een verstandelijke beperking (vb) en depressieve klachten. Dat is de uitkomst van een studie van de academische werkplaats GOUD. Het is de eerste keer dat dit is onderzocht.

Depressieve klachten 

Bij ouderen met een verstandelijke beperking komt depressie maar liefst 5 keer zo veel voor als bij ouderen zonder VB. Daarnaast zijn depressieve klachten vaak lastig te herkennen bij volwassenen met een VB. ‘En wordt de diagnose wél gesteld, dan kunnen we meestal alleen behandelen met medicatie’, vertelt onderzoeker Pauline Hamers. ‘Aangezien medicijnen bijwerkingen geven, is meer kennis en onderzoek over niet-farmacologische behandelmogelijkheden hard nodig.’

Veelbelovend 

We moeten meer alert zijn op cliënten die kwetsbaar zijn voor depressie.

‘Lichttherapie is inmiddels een bewezen effectieve manier om depressieve klachten te verminderen’, vervolgt Hamers. ‘Omdat de hersenen van volwassenen met een VB minder ontwikkeld, beschadigd of afwijkend kunnen zijn, mogen we de positieve resultaten niet zomaar vertalen naar onze doelgroep. Dit is de eerste studie wereldwijd met controlegroep naar lichttherapie in deze sector.’ De uitkomst van het onderzoek is dat lichttherapie een veelbelovende behandeling kan zijn. ‘Onderzoek met grotere groepen deelnemers is nodig’, licht Hamers toe.

Handreiking voor de praktijk

Onderzoeker Pauline Hamers werkt bij de academische werkplaats GOUD van het Erasmus MC. Zij voerde dit onderzoek over lichttherapie uit en verdedigde haar proefschrift Shine a light on depressive symptoms in adults with intellectual disabilities op 4 november 2020.

Met hoeveel dagen lichttherapie bereik je het beste effect? Deze vraag en meer informatie vind je in de handreiking. ’Daarnaast is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor het tijdig herkennen van depressieve klachten’, pleit Hamers. ‘In de klinische praktijk moeten we meer alert zijn op cliënten die kwetsbaar zijn voor het ontwikkelen van depressieve symptomen. Meer scholing op dit gebied is dan ook noodzakelijk voor zorgprofessionals.’

Over GOUD

Het lichttherapieonderzoek is onderdeel van de academische werkplaats GOUD; een samenwerkingsverband van het Erasmus MC en de zorgorganisaties Abrona, Amarant en Ipse de Bruggen. Met wetenschappelijk onderzoek draagt GOUD bij aan de gezondheid van en de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Lees meer over GOUD.

Downloads

Deel deze pagina via: