Naar hoofdinhoud Naar footer

ORO kiest voor duurzaamheid

Gepubliceerd op: 29-11-2023

Niet omdat het moet, wél omdat ze het belangrijk vinden: ORO maakt werk van duurzaamheid. Charles van Eemeren, directeur Bedrijfsvoering bij ORO, ontving op 22 november uit handen van Adriaan van Engelen, directeur van Milieuplatform Zorg, een gegraveerde boomschijf. Met deze symbolische overhandiging werd het behalen van het bronzen certificaat van Milieuthermometer Zorg gevierd. De bekroning van een traject dat drie jaar eerder startte.

Charles van Eemeren was in 2019 de aanstichter. “Dit geeft energie. We zijn maatschappelijk betrokken en dat willen we ook uitstralen. Iedereen is bezig met duurzaamheid. Wij als persoon ook en zeker de jongere generatie. Als grote organisatie vind ik dat we ook een bepaalde verantwoordelijkheid hebben.”

Een extern bureau voerde een nulmeting uit. Waar staan we, waar liggen de mogelijkheden? “Tegelijkertijd gebeurde er ook het nodige in onze omgeving”, vertelt Charles. “Samen met zorgorganisaties en de gemeenten ontwikkelden we een Green Deal Zorg Helmond/Peel. Zo konden we samen optrekken en zo betere resultaten behalen. Leren van elkaar, elkaar helpen.” Met de ondertekening van de deal gaven de deelnemende partijen aan dat ze de komende drie jaar proactief aan de slag gingen met duurzaamheid. Het doel daarvan is om het grondstoffenverbruik in 2030 met de helft te verminderen ten opzichte van 2019.

Op de groepsfoto van links naar rechts: Adriaan van Engelen (directeur Milieuplatform Zorg), Elphi Nelissen (Raad van Toezicht ORO), Charles van Eemeren (directeur Bedrijfsvoering ORO), Mirjam Kräwinkel (Raad van Bestuur ORO) en Sandra van Buuren (coördinator duurzaamheid ORO). 

Eerst ondersteunende diensten verduurzamen

Om de zorgorganisatie nog niet te belasten in de beginfase van het project, werd besloten om vooral vanuit de ondersteunende diensten te kijken welke stappen gezet konden worden. “Ledlampen, zonnepanelen, bewuster inkopen; er zijn al wel de nodige knoppen waar je aan kunt draaien”, zegt Charles. “Wat mij betreft is dat ook de tendens voor de komende jaren. Kijken waar en hoe we het breder in de organisatie kunnen neerzetten. Dit moet geen last, geen extra werk opleveren, maar juist veel energie geven. In de letterlijke betekenis van het woord.

Meer over duurzaamheid en de gehandicaptenzorg

Deel deze pagina via: