Naar hoofdinhoud Naar footer

Podcast 'Puur met Petri' geeft persoonlijk inkijkje in levens met een beperking

Gepubliceerd op: 06-12-2021

In de nieuwe podcastserie ‘Puur met Petri’ gaat Petri Embregts in gesprek met zowel kinderen als ouders over het leven met een lichte of ernstige verstandelijke beperking. Kinderen met een verstandelijke beperking en ouders van kinderen met een verstandelijke beperking komen aan het woord.

In drie afleveringen vertellen Gijs Wanders, Ellis Jongerius en Marike van Weelden hun persoonlijke ervaringen. Vragen zoals ‘hoe makkelijk of moeilijk is het om “gewoon” mee te doen?’, ‘hoe belangrijk is je omgeving?’ en ‘wat als je ouder(s) de zorg niet langer kunnen dragen?’ worden openhartig beantwoord.

Belangrijke thema's 

De thema’s gelijkwaardigheid, inclusie en ervaringsdeskundigheid liggen Petri Embregts van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB, Tranzo, Tilburg University) aan het hart en staan dan ook centraal in de podcastserie. 'Met deze podcast wil ik laten zien wat er speelt in de levens van mensen met een verstandelijke beperking en hun families, maar bovenal wil ik hun kracht delen. We willen in Nederland graag komen tot een inclusieve samenleving, die openstaat voor ieder mens. Zichtbaarheid en verbinding zijn daarbij belangrijk. Ik hoop hier met mijn podcast een bijdrage aan te leveren.'

Drieluik

In de eerste aflevering praat Petri met Gijs. Zijn dochter Vera heeft een licht verstandelijke beperking, woont zelfstandig en heeft een baan maar deze weg daarnaartoe was een weg vol hobbels. In de tweede aflevering hoor je Ellis. Zij heeft een licht verstandelijke beperking en een autistische stoornis. Zij is directeur van de landelijke belangenorganisatie LFB en vertelt hoe lastig het kan zijn om de arbeidsmarkt toe te treden. In de derde aflevering vertelt Marike over het verwerken van haar ervaringen in een toneelvoorstelling. Haar zoon Jons heeft een ernstige verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Hij woont in een zorginstelling. Deze aangrijpende maar vooral krachtige verhalen delen Gijs, Ellis en Marike om anderen te helpen. 

Luister alle afleveringen

Alle 3 de afleveringen zijn hier te beluisteren (of zoek op 'Puur met Petri' op Spotify).

Deel deze pagina via: