Naar hoofdinhoud Naar footer

Reactiecirkel helpt hulpverleners na uitspraken over seksueel misbruik

Gepubliceerd op: 09-03-2023

Hoe reageer je als hulpverlener wanneer iemand je vertelt dat hij of zij seksueel misbruik heeft meegemaakt? Of wat als een persoon uitspraken doet die je het vermoeden geven dat er seksueel misbruik heeft plaatsgevonden? Ga je meteen vragen stellen? En welke vragen dan? Schiet je in de actie of laat je het eerst even gaan? En heel belangrijk: Waarmee help je degene die zoiets heeft meegemaakt het meest?

Om een antwoord op die laatste vraag te geven, maakten professionals binnen Pluryn de animatie ‘Reactiecirkel seksueel misbruik’.

Deze korte film is bedoeld voor iedereen bij Pluryn die direct met jongeren of volwassen cliënten werkt, zoals groepsleiders, gezinshuisouders, behandelaren, maatschappelijk werkers en gedragswetenschappers. Maar ook instanties en hulpverleners buiten Pluryn kunnen gebruikmaken van de animatie. Die laat zien welke stappen hulpverleners en leerkrachten kunnen zetten om de cliënt zo goed mogelijk te ondersteunen en een mogelijk juridisch traject niet in de weg te zitten. 

YouTube video thumbnail

“We merkten dat veel hulpverleners en leerkrachten niet goed weten wat ze moeten doen als ze worden geconfronteerd met uitspraken over seksueel misbruik. Op een goede manier reageren is wel heel belangrijk. Vandaar het idee om een animatie te maken”, zegt orthopedagoog Mattanja Nieuwburg, die bij de samenstelling van de animatie betrokken was. 

De Reactiecirkel seksueel misbruik zorgt voor structuur en overzicht en maakt hulpverleners minder handelingsverlegen. Als je goed handelt, ervaart het slachtoffer steun en is de kans op een eerlijk juridisch traject het grootst.

Bekijk hieronder bijbehorende infographic.

Downloads

Deel deze pagina via: