Naar hoofdinhoud Naar footer

Belevingsgericht aan de slag: 10.000 ideeën voor dag- en vrijetijdsbesteding

Susan Kruiskamp, persoonlijk begeleider op een kinderdagcentrum bij De Twentse Zorgcentra, vertelt over haar inzet en betrokkenheid bij de Pinterest-pagina ‘Belevingsgericht aan de slag’. Een pagina met meer dan 10.000 ideeën om collega’s en teams te inspireren wat er allemaal nog meer mogelijk is op het gebied van dag- en vrijetijdsbesteding.

Susan en haar team kwamen op verschillende dagcentra langs om advies te geven over: hoe organiseer je de dag? Welke activiteiten kan je doen? Hoe kan je daarin variatie aanbrengen? Wat hen opviel was dat mensen dan op allerlei ideeën kwamen, maar daarna vaak weer verder gingen met wat ze altijd al deden. Susan en haar collega’s vonden dat er nog meer mogelijk was om begeleiders te helpen in wat ze tijdens de dag- en vrijetijdsbesteding kunnen doen, op een laagdrempelige manier.

Uitbreiden van eigen kennis

Susan: ‘Door de jaren heen heb ik van alles gedaan om mijn eigen kennis uit te breiden door van alles te leren, volgen en uit te proberen. Alles wat ik heb geleerd, voeg ik weer toe aan mijn rugzak en wil ik graag delen ter inspiratie voor anderen. Heel veel mensen hebben geen idee wat je met eenvoudige materialen al kan doen.’

Susan en haar collega Marita legden heel veel vast op beeld en ontdekten Pinterest. Een website die werkt als een digitaal prikbord waar iedereen bij kan voor het ontdekken van recepten, wensen voor thuis, stijlinspiratie en andere ideeën om uit te proberen. ‘Belevingsgericht aan de slag’ op Pinterest is stap voor stap gevuld met diverse borden met thema’s als zintuigen, feestdagen en autisme & spel. Inmiddels zijn er al zo’n 10.000 ideeën verzameld.

Kennisverspreiding via social media

Op social media heeft ‘Belevingsgericht aan de slag’ meer dan 1000 volgers. ‘Ik ben al lang blij als mensen zien wat er allemaal kan en dat ze het eenvoudig kunnen opzoeken als ze ideeën en inspiratie nodig hebben. Ik zou zo graag willen dat bezoekers van de pagina denken: Oh, dat is heel eenvoudig, daar heb ik nooit aan gedacht’, aldus Susan.

Corona en kijken wat kan

Susan is tijdens de coronatijd gestart met het geven van tuinconcerten. Ze heeft een gereedschapskoffertje aangeschaft en gaat op pad met allerlei materialen. Verkleed als bijvoorbeeld de paashaas of regenwolk zong ze liedjes in de tuinen van woongroepen, op de dagbesteding en bij gezinnen thuis. In de koffer zaten knuffels en muziekinstrumenten waarbij een liedje hoorde. Er werden slingers opgehangen om zo een klein tuinfeestje te geven. Een mooie onderbreking in de dag en een fijne afleiding. Een prachtige manier om contact te maken.

​Inspiratie nodig? Susan deelt de volgende tips:

  • Denk na hoe je bijvoorbeeld een halletje in kan richten op een locatie in seizoenssfeer of themasfeer
  • Bespreek met elkaar welk thema eraan komt en welke ideeën er zijn om hiermee de omgeving te versieren
  • Deel ook pluimen uit aan elkaar en bevestig dat het goed is wat je doet, hoe klein ook
  • Deel foto’s en beelden met collega’s, inspireer elkaar met ideeën
  • Kijk regelmatig opnieuw naar je werk- of woonomgeving en bekijk hoe je zintuigen geprikkeld worden. Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat valt je op?
  • Bedenk dat je met hele kleine dingen al het verschil kan maken
  • Neem voor meer inspiratie een kijkje op de Pinterest-pagina Belevingsgericht aan de slag

Laatst bijgewerkt op: 21-04-2023

Deel deze pagina via: