Samenwerken met familie en naasten
Laatst bijgewerkt op: 20-12-2024
Mensen met een beperking en een langdurige (intensieve) zorgvraag zijn vaak hun hele leven afhankelijk van zorg en ondersteuning. Naasten, zoals ouders, broers, zussen en anderen spelen hierin een belangrijke rol. In dit thema krijg je meer informatie hoe je goed samen kan werken met familie en naasten. Ook delen we tips, verhalen en handige tools.
Wil je iemand met een beperking goed begrijpen? Dan kan je de kennis van naasten goed gebruiken. Zij spelen namelijk een rol in het dagelijks leven van iemand met een beperking. Ook wanneer die in een instelling woont. Maar soms lopen naasten tegen obstakels aan en raken ze zelf overbelast.
Wat is informele zorg?
Geeft iemand zorg en ondersteuning, maar is het niet zijn of haar beroep? En wordt hij of zij er niet voor betaald? Dan noemen we dit informele zorg. Deze mensen helpen omdat ze een persoonlijke band hebben met de cliënt of bewoner. Ze helpen uit liefde, vriendschap of omdat ze het belangrijk vinden.
Informele zorgverleners zijn bijvoorbeeld:
- ouders, broers en zussen;
- vrijwilligers;
- mensen die deel uitmaken van het sociale netwerk van de cliënt. Zoals familieleden, vrienden, kennissen en buren.
Wat valt onder informele zorg?
Voor mensen met een beperking is vaak hun hele leven hulp nodig. Ze hebben ondersteuning nodig bij veel verschillende dingen. De werkzaamheden die onder de informele zorg vallen zijn dus heel verschillend. Hierbij kan je denken aan:
- gezelschap of emotionele ondersteuning bieden;
- helpen bij de persoonlijke verzorging;
- helpen met huishoudelijke hulp, zoals schoonmaken of opruimen;
- helpen met administratie.
Vrijwilligerswerk
Vrijwilligers geven vaak minder ingewikkelde en minder intensieve hulp dan mantelzorgers, maar ook zij bieden ondersteuning aan kwetsbare mensen. Hierbij kan je denken aan het begeleiden van activiteiten, zoals wandelen of handwerken. Maar ze kunnen ook een maaltijd serveren, een rolstoelbus rondrijden of een maatje zijn.