Naar hoofdinhoud Naar footer

Blog: De wereld volgens Yrsa

Gepubliceerd op: 24-02-2023

In deze blog maken we kennis met Yrsa. Yrsa is 19 jaar en heeft ernstige meervoudige beperkingen. We nemen je mee in haar wereld door verhalen vanuit haar perspectief te vertellen. Het gaat om alledaagse situaties thuis of op haar werk bij ZomerPlus. De rode draad in de verhalen is adolescentie: alle veranderingen die Yrsa doormaakt op weg van puber naar jonge vrouw.

Het perspectief van Yrsa kwam elke keer tot stand in samenwerking met haar ouders én tenminste twee anderen die haar goed kennen. Door niet alleen het perspectief van haar ouders te gebruiken bleek dat een situatie soms toch iets anders was dan haar ouders dachten. Ook haar ouders bleken niet altijd dezelfde kijk op een situatie te hebben. Om het beeld zo compleet mogelijk te maken hebben we bij elke situatie het perspectief toegevoegd van iemand die Yrsa goed kent en die bij die betreffende situatie aanwezig was. De toevoeging is dus de beleving van die persoon in die betreffende situatie. 

Wat je leest is een samenvoeging van al die perspectieven van hoe anderen denken dat Yrsa een situatie beleefd heeft. Indien dit mogelijk was heeft haar moeder bij Yrsa zelf gecheckt zodat een nog duidelijker beeld ontstond. Op die manier denken we toch duidelijk te kunnen maken wat ze gedacht en gevoeld zou kunnen hebben en kunnen we je meenemen in de Wereld volgens Yrsa. 

Download de blogs op de website van ‘Ik ga EMB!’

Het platform ‘Ik ga EMB!’ is een digitale ontmoetingsplek voor jongeren met ernstige lichamelijke of meervoudige beperkingen en hun begeleiders, ouders en verzorgers. Het is een plek waar begeleiders en cliënten elkaar ontmoeten, kennis delen en ideeën uitwisselen. De jongeren zijn de ambassadeurs van het interactieve platform

Deel deze pagina via: