Naar hoofdinhoud Naar footer

Blog Mylèn: versnippering van de zorg

Vanwege mijn niet aangeboren hersenletsel loop ik al mijn hele leven voor controle bij verschillende artsen. Op mijn lijstje staan: Neurologie, endocrinologie, klinische neurofysiologie, LATER-poli. Een paar jaar geleden werd er door bezuinigingen flink geschoven met poli’s en patiënten. De LATER-poli verhuisde naar het Maxima Medisch centrum, voor de endocrinoloog mag ik naar het UMC Utrecht en de Neurologie en Klinische Neurofysiologie blijven in het AMC. Snap jij het nog? Ik in elk geval niet.

Want waar moeten nou die labuitslagen naartoe worden gemaild die ik laatst bij de huisarts heb laten prikken? En hoe onthoud ik de weg naar al die poli’s in die verschillende ziekenhuizen? Ik vind het maar verwarrend. 

Vroeger zaten alle poli’s gewoon in een ziekenhuis. Voor mij was dat in het Amsterdams Medisch Centrum, waar zo nu en dan ook van alles verandert, maar waar ik toch al zo’n 25 jaar bekend ben. 

Ook in mijn werk als publieksmedewerker op de poli in het AMC zie ik veel verwarring bij patiënten over het verhuizen van specialismes. Regelmatig staat een patiënt bij mij in het AMC aan de balie, terwijl de afspraak in het VUMC gepland staat. De afspraak van de patiënt moet dan verplaatst worden omdat de patiënt nooit meer op tijd op de andere locatie kan komen. Dit kost onnodig veel tijd, geld en vooral geduld. Dus mijn oproep aan de ziekenhuizen en zorg in Nederland is: Laat alle zorg alsjeblieft op één locatie bij elkaar! De patiënt heeft al zoveel aan zijn hoofd door het ziek zijn, dat de veranderde locatie soms over het hoofd wordt gezien.

Blog van Mylèn Daniels. Zij is ervaringsdeskundige met niet aangeboren hersenletsel en ze schrijft regelmatig blogposts. Lees meer op haar website.

Deel deze pagina via: