Naar hoofdinhoud Naar footer

Boekentips Emotionele ontwikkeling

Gepubliceerd op: 10-11-2023

Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023

Sandra Zaal is voor het Kennisplein Gehandicaptensector de contactpersoon op het gebied van Emotionele ontwikkeling. Ze deelt graag haar lijst met nuttige boeken en publicaties voor iedereen die meer wil weten over emotionele ontwikkeling.

 • Došen, A. (2014). 'Psychische stoornissen, probleemgedrag en verstandelijke beperking een integratieve benadering bij kinderen en volwassenen
 • Vonk, J. (2021): 'Emotionele ontwikkeling: over basisbehoefte en draagkracht, kwetsbaarheid en plezier. Een denk- en handelingskader voor de praktijk'
  Over dit boek vind je een interessante, gratis webinar gegeven door de schrijver Jolanda Vonk op de website van Klik
 • Luiten, A. & Wurschi, P (2019). 'Ontwikkelingspsychologie voor Zorg en Welzijn. Diversiteit binnen de menselijke ontwikkeling'.
  Dit boek is voor het MBO geschreven in samenwerking met verschillende organisaties uit het werkveld. Dit boek is heel praktisch ingestoken en wordt gebruikt in de opleidingen voor (woon)begeleider in de gehandicaptenzorg. Via deze link vind je nog meer achtergrondinformatie. Ga naar ontwikkelingspsychologie.com voor meer informatie over dezelfde stof als deze uitgave. 
 • Bruijn, J. de, Vonk, J., Broek, A. van den, Twint, B.(red.) (2017). 'Handboek emotionele ontwikkeling en verstandelijke beperking'. Dit handboek is tot stand gekomen vanuit LNEO en is goed ontvangen door de praktijk. 
 • Zaal, S. & Boerhave, M. (2022) Emotionele ontwikkeling. Omschrijving fasen en bijbehorende begeleidingsstijl. Dit boekje over Emotionele ontwikkeling is ook te downloaden op het Kennisplein.
 • Filip Morisse, Lien Claes, Peter Koedoot & Leen De Neve (Red.) (2023). 'De liefdevolle revolutie van Anton Došen'
  Dit boek bevat een actuele state-of-the-art van onderzoek, theorievorming en praktijk. Hiermee is dit boek niet alleen een eerbetoon aan Anton Došen, maar ook een bron van kennis en inspiratie voor toekomstige generaties. Ga naar de website van Gompel&Svacina voor meer informatie. 
 • Publicaties van SENS-EO. Werken met emotionele ontwikkeling gaat verder dan het inschatten aan de hand van een schaal. Het vraagt aanpassingen in je begeleidingsstijl. Hoe ga je concreet aan de slag in de praktijk? Daar zijn de publicaties van SENS-EO behulpzaam bij. Bekijk de publicaties op de website van SAM

Deel deze pagina via: