Naar hoofdinhoud Naar footer

Casus 2: Ronnah weigert te eten

Gepubliceerd op: 27-08-2020

Casuïstiek is erg belangrijk bij het creëren van bewustwording over de Wet zorg en dwang. Daarom vind je op het Kennisplein Gehandicaptensector drie speciale casussen over onvrijwillige zorg in de gehandicaptensector. Lees hier casus 2: Ronnah weigert te eten. Hoe zou jij hierop reageren? Deel je mening en reageer onder dit artikel.

Ontwikkelachterstand

Ronnah is een meisje van 9 jaar met een algehele ontwikkelingsachterstand. Hierdoor is Ronnah 24 uur per dag afhankelijk van zorg. Ronnah is een blij en gezellig meisje op de groep, tot het op de eetmomenten aankomt. Eten weigert ze vrijwel altijd en hierdoor is ze dan ook aan de magere kant.

Wat belemmert Ronnah tijdens het eten? 

Ronnah heeft meerdere onderzoeken in het ziekenhuis gehad waarbij de arts geen lichamelijke disfuncties heeft vast kunnen stellen die haar zouden belemmeren tijdens het eten. Lichamelijk gezien zou Ronnah hiertoe dus gewoon in staat moeten zijn. Door Ronnah’s gedrag lijkt dit echter niet zo.

Sondevoeding

Wanneer je haar een hap toereikt doet ze haar mond dicht, draait haar hoofd weg of slaat het voedsel dat je haar wilt geven letterlijk uit je handen. Tijden geleden is er van alles met Ronnah geprobeerd, maar dit mocht niet baten. Er is zelfs over nagedacht om Ronnah sondevoeding aan te bieden, maar haar moeder, die wettelijk vertegenwoordiger is van Ronnah staat dit niet toe en vindt dat Ronnah gewoon moet eten. Momenteel wordt Ronnah in een houdgreep gehouden bij de eetmomenten. Dit is volgens haar begeleiders de enige manier waardoor er nog iets naar binnen komt.

Deel deze pagina via: