Naar hoofdinhoud Naar footer

Column: ‘Zet vandaag nog het eerste stapje en ga morgen fluitend naar je werk’

Gepubliceerd op: 01-06-2021

In de langdurige zorg hebben veel professionals last van regeldruk. Het zijn te veel regels, je weet misschien niet altijd waarom regels of registraties er zijn of je hoort er nooit iets op terug. Het is goed voor te stellen dat je dan niet altijd meer fluitend over de groep loopt.

In de afgelopen jaren zijn we vanuit Vilans al veel bezig geweest samen met honderden professionals om regeldruk te begrijpen en ervoor te zorgen dat het afneemt. Vanuit mijn ervaring met dit thema wil ik je in ieder geval drie tips mee geven die jij vandaag al toe kan passen in je eigen werk.

3 tips om op een positieve manier met regeldruk om te gaan:

  1. Stel jezelf de ‘Waarom-vraag’. Kijk kritisch daar wat je allemaal registreert in je werk. Stel de vraag: Waarom moet dit eigenlijk geregistreerd worden? Wat draagt het bij aan goede begeleiding van jouw client? Voor wie is het belangrijke informatie en van wie moet ik dit bijhouden? Misschien kom je er wel achter dat de manier waarop het nu gebeurt eigenlijk veel slimmer kan of helemaal niet hoeft.
  2. Ga het gesprek aan met collega’s over regeldruk. Denk hierbij aan directe collega’s maar ook aan je manager of beleidsmedewerkers. Waar ervaren jullie regeldruk op en waar komt de regeldruk vandaan? Je leert zo van elkaar door het gesprek aan te gaan over hoe iedereen zaken ziet en mogelijk al aanpakt. Dit zorgt ook voor meer vertrouwen in elkaar. Als je bij beleidsmedewerkers aanklopt met een idee of een balletje opgooit, dan sta je aan het begin van een verandering binnen jouw organisatie. En op die manier kun je zelf invloed uitoefenen op hóe iets verandert in jouw organisatie.
  3. Misschien is het belangrijkste wel het vertrouwen in jezelf. Je bent een zorgprofessional met de juiste opleiding en ervaring om goede begeleiding te bieden voor de cliënten die je iedere dag ziet. Je mag erop vertrouwen dat je het goede doet en de lijstjes dragen eraan bij maar maken niet dat de begeleiding goed is, dat doe jij als professional. 

Probeer vandaag een van deze tips eens uit, begin klein en kijk wat het je oplevert. Hopelijk helpt het uiteindelijk om de regeldruk te verminderen, zodat jij fluitend je werk kan doen!

Elsbeth Zielman

 Neem een kijkje op de dossierpagina 'Regeldruk verminderen'!

Deel deze pagina via: