Naar hoofdinhoud Naar footer

Digitale dagbesteding als nieuwe innovatie in de VG-sector

De ontwikkelingen in de digitale zorg gaan in een razend tempo. Er komen steeds meer nieuwe initiatieven en producten. Zo ook op het gebied van digitale dagbesteding. Met digitale dagbesteding volgen cliënten dagbestedingsactiviteiten vanaf een speciale website. Ze kunnen dus vanuit huis meedoen via een computer, laptop of tablet. Lees er meer over in dit praktijkvoorbeeld van InteraktContour.

YouTube video thumbnail

Ontstaan uit noodzaak

Tijdens de lockdown in 2020 moesten dagbestedingslocaties dicht. Medewerkers zochten naar alternatieven om in contact te blijven met cliënten. Speciale koffie-uurtjes via Teams, stoelyoga via Zoom en zelfs speciale weekprogramma’s met vooraf opgenomen filmpjes via YouTube.

Uit een evaluatie bleek dat het voor een deel van de cliënten van toegevoegde waarde was om digitaal dagbesteding te volgen. Cliënten besparen reistijd, het kost soms minder energie om vanuit huis mee te doen en ze ervaren meer flexibiliteit in de dagen en tijden waarop ze modules kunnen volgen.

Vanaf dat moment ontwikkelde InteraktContour digitale dagbesteding door als aanvulling op het fysieke aanbod op locaties.

Speciale website

Samen met softwareontwikkelaar Tapster bouwde InteraktContour een website voor het aanbieden van digitale dagbesteding. Dit is gedaan in nauwe samenwerking met de eindgebruikers: medewerkers van dagbestedingslocaties en cliënten.

Sinds vorig jaar kunnen alle 48 dagbestedingslocaties van InteraktContour gebruikmaken van digitale dagbesteding. In 2022 namen ruim 600 cliënten deel aan een digitale activiteit. Vooral de modules Fit & Vitaal, Vaardig en Creatief en Communicatie, worden veel gevolgd vanuit huis.

In de bovenstaande video zie en hoor je meer over digitale dagbesteding:

Het activiteitenaanbod op digitale dagbesteding

Digitale dagbesteding is niet voor iedere cliënt weggelegd. Daarom is het een aanvulling op het fysieke aanbod op de  locaties.

InteraktContour biedt 3 soorten digitale dagbesteding aan:

  • Blended aanbod Hierbij is een deel van de cliënten aanwezig op locatie en een deel van de cliënten doet online vanuit huis mee.
  • Volledig online Een activiteit op vaste tijden waarbij de hele groep online aansluit.
  • Individueel aanbod Dit zijn activiteiten die deelnemers 24/7 online kunnen volgen zonder een begeleider.

Toegevoegde waarde

Sinds de implementatie in 2022 wordt de toegevoegde waarde voor cliënten en mantelzorgers, medewerkers en organisatie steeds meer duidelijk. Bekijk in onderstaande afbeelding de toegevoegde waarde.

Aandacht voor begeleiding en training noodzakelijk

Het kost veel tijd en energie om medewerkers en cliënten te begeleiden in deze nieuwe manier van werken. Hier moet volop aandacht voor zijn, ook tijdens het opschalen. Met de onlangs toegekende SET-subsidie kan InteraktContour meer inzetten op training, begeleiding en de benodigde apparatuur. 

Vragen?

Stel deze gerust aan Gerlinde Venema, projectleider bij InteraktContour. g.venema@interaktcontour.nl of Mathilde Pelder, adviseur technologie bij InteraktContour, m.pelder@interaktcontour.nl

Downloads

Deel deze pagina via: