Naar hoofdinhoud Naar footer

Equipe Mont Ventoux: interventie voor jongeren met een LVB

Een half jaar trainen en dan de Mont Ventoux met de fiets beklimmen. ‘Met steun van m’n buddy heb ik het gehaald’ vertelt Delano trots als hij op de top is aangekomen. Equipe Mont Ventoux is een interventie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en probleemgedrag. Het Kennisplein sprak met Evelien Poelen, senior onderzoeker bij Pluryn, over deze erkende interventie.

YouTube video thumbnail

Bron

Equipe Mont Ventoux is een interventie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Samen met een aantal andere jongeren en hun buddy fietsen ze een aantal keren per week ter voorbereiding op de beklimming van de Mont Ventoux in Frankrijk. Na ongeveer 6 maanden gaan ze dan die Mont Ventoux daadwerkelijk beklimmen.

Waarom is de interventie ontwikkeld? 

‘Equipe Mont Ventoux is ontwikkeld omdat er grote behoefte was aan een interventie die zich niet richt op de problemen van jongeren maar juist op hun krachten en mogelijkheden', vertelt Evelien. Bekijk en beluister in de video wat Evelien nog meer vertelt over deze interventie.

De werking van de interventie

De interventie heeft een buddy-systeem waarbij elke jongere gekoppeld wordt aan een buddy. Met die buddy fietsen ze hun trainingen en toertochten. Diegene is een belangrijke steun en toeverlaat tijdens het hele proces en ook tijdens de beklimming in Frankrijk. De buddy speelt een belangrijke rol omdat de jongeren natuurlijk veel fysieke en mentale uitdagingen tegenkomen. 

De waarde van de interventie voor de cliënt

De interventie is ontwikkeld om zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden van de jongeren te vergroten. Om daarmee uiteindelijk de gedragsproblemen te laten verminderen. 'We zien dat jongeren heel trots zijn op wat ze bereiken tijdens de beklimming van Mont Ventoux en het hele traject daarnaartoe. En wat ook heel mooi is om te zien is dat de buddy's en de begeleiders er samen met de jongere een fantastische ervaring van maken die de jongeren gedurende hun leven niet meer zullen vergeten', vertelt Evelien.

Start met de interventie Equipe Mont Ventoux

Informatie over de interventie is te vinden in de interventie databank van Vilans, inclusief een handboek voor trainers en buddy's waarin het proces en de werkwijze is uitgelegd.

Deel deze pagina via: