Naar hoofdinhoud Naar footer

‘Eten is beleven. Ook voor mensen met slikproblemen.’

Voor Werner Drent, chef-kok bij Hutten en werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, zijn beleving en smaak kernbegrippen in zijn dagelijkse werk. Onlangs ontwikkelde hij oud-Hollandse koeken voor mensen met slikproblemen. Werner: ‘Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Het is een kwestie van uitproberen.’

Eten met je ogen

Volgens Werner wordt de beleving van eten en drinken onderschat. Zeker bij mensen met slikproblemen. ‘Eten met je ogen is heel belangrijk. Dit kan door te werken met vormpjes. ‘Heb je geen vormpjes? Serveer dan de  verschillende onderdelen van de maaltijd apart. Nooit door elkaar. Ook kun je in laagjes werken door de verschillende maaltijdonderdelen te stapelen in doorzichtige potjes/schaaltjes.’

Tips om de fijngemalen maaltijd aantrekkelijk te presenteren:

  • Serveer de verschillende onderdelen van de maaltijd in kleine pannetjes of schaaltjes. Denk ook eens aan uitsteekringen of maak met ijsknijpers mooie bolletjes.
  • Werk vaker in laagjes: vul een weckpotje, of ander doorzichtig potje, met laagjes cake en jam, fruitmoes of chocoladesaus. Mag iemand geen cake? Maak de cake dan glad met wat vanillevla of custard en vul aan met laagjes jam, fruitmoes of chocoladesaus.
  • Ook hartige, gemalen maaltijdcomponenten kan je stapelen. Je kunt zo een ‘lasagne’ maken van diverse soorten vlees/vis, groente en aardappelen/pasta.
  • Zoek je een hartig fijngemalen tussendoortje? Denk aan een fijngemalen eiersalade,  tonijnsalade of ragout.
  • Gebruik vaker vis en peulvruchten: naast voedzaam zijn deze goed te verwerken in gemalen maaltijden. En wat dacht je van stoofvlees en maaltijdsoep (minestrone, erwten, bonen)?
  • Met een staafmixer en/of blender kom je heel ver. Zorg dat je deze, naast wat leuke schaaltjes en potjes, klaar hebt liggen op de zorgafdeling!
  • Vind je koken voor mensen met slikproblemen lastig? Volg eens een scholing. Bijvoorbeeld over IDDSI of smaak. Met meer kennis wordt je werk stukken leuker. 

Luister naar de bewoner

Werner weet hoe het eraan toe gaat in de langdurige zorg. Eerder werkte hij in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Hij vind het belangrijk dat zorginstellingen mee gaan met de tijd. Niet alle ouderen willen spinazie, gekookte aardappelen en een gehaktbal. ‘Luister naar de bewoner: laat mensen meebeslissen in het aanbod van eten en drinken. En laat mensen net zo lekker eten als thuis.‘

Meer weten?

Zoek je leuke recepten voor mensen met slikproblemen? Kijk dan eens op de website datisevenslikken.nl of bestel het receptenboek ‘De vloeibare keuken’ voor op de zorgafdeling.

Zoek je informatie over voeding en slikproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking , blader dan eens door het boek 'Feestelijke hapjes voor mensen met slikproblemen.'

Laatst bijgewerkt op: 06-10-2023

Deel deze pagina via: