Naar hoofdinhoud Naar footer

Goed Werk in de gehandicaptenzorg

Gepubliceerd op: 13-12-2022

Goed en prettig werken in de gehandicaptenzorg vraagt om inzet van zowel werknemers als werkgevers. Ben je werknemer of werkgever? Bekijk dan de inzichten, informatie en tips. En kijk wat jij kunt bijdragen. 

Rapport Iedereen wil goed werk leveren

Op initiatief van VWS vonden in 2020 en 2021 dialoogsessies plaats met zo’n 70 medewerkers uit de gehandicaptenzorg. Centraal stond de vraag ‘Wat is goed werk?’ Er zijn vele ervaringen uitgewisseld over wat belangrijk is bij goed en aantrekkelijk werk in de gehandicaptenzorg. Deze ervaringen en tips op het gebied van reflectietijd, teamwerk en modern werkgeverschap vind je in het rapport Iedereen wil goed werk leveren

Goed werk! Van praten naar doen

Als vervolg op de dialoogsessies organiseerde Vilans in het najaar van 2022 een reeks creatieve sessies in de regio en een landelijke inspiratiesessie over Goed werk. Dit in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en de Ambassadeurs Gehandicaptenzorg.

In deze sessies werkten Vilans met mensen uit de praktijk op creatieve manier aan beelden van goed werk en manieren om goed werk te stimuleren. Een van de conclusies? Verandering zit vaak in het kleine, in het alledaagse. Dingen die je gemakkelijk kunt doen, niet veel tijd vragen, maar toch een groot effect hebben. Deze verzameling zogeheten 'nieuwe goede gewoontes' hebben we in een kaartenset samengebracht.

Aan de slag met kaartenset Nieuwe Goede Gewoontes

In deze kaartenset vind je inspiratie voor nieuwe goede gewoontes die helpen bij Goed werk. Op iedere kaart staat de nieuwe goede gewoonte toegelicht met een praktijkvoorbeeld en een prikkelende vraag. Alles gebaseerd op verhalen uit de praktijk. De kaarten hebben we onderverdeeld in drie thema’s: reflectie, teamwerk en werkgeverschap.

Download de kaarten, print ze en gebruik ze ter inspiratie. Bijvoorbeeld in een teamoverleg of tijdens de overdracht met een collega. Of trek zelf af en toe een kaartje en inspireer je collega’s en jezelf. Laat je verrassen! Voeg vooral ook je eigen nieuwe goede gewoontes toe op de lege kaartjes.

  • Download de digitale Nieuwe Goede Gewoontes kaartenset onderaan deze pagina

Op welke elementen let je bij goed werkgeverschap?

In onderzoek naar wat professionals ‘goed’ vinden (Gardner et al., 2001) blijkt dat goed werk draait om het juiste doen. Maar hoe kun je daar als bestuurder, beleids-, kwaliteits-, of HR-medewerker mee aan de slag? Deze 3 E’s helpen daarbij:

  • Excellent: het goed doen; het werk voldoet aan de standaarden, waarbij het gaat om vakmanschap en om bij zijn in de laatste inzichten en technieken van het vak.
  • Ethisch: het goede doen; het werk dient een groter doel en is maatschappelijk verantwoord, ook als dat tegen je persoonlijke belangen ingaat.
  • Engaging: het voelt goed; het werk is persoonlijk zinvol, creëert betrokkenheid en geeft energie.

Zorgorganisatie SOVAK deed ervaring op met de 3 E’s. Benieuwd hoe zij deze ontwikkeling hebben ervaren? Lees het interview Een professionele organisatie zijn begint bij gemeenschapsgevoel.

Lees meer

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan