Naar hoofdinhoud Naar footer

Iedereen is uniek, anders maar altijd gelijkwaardig

Gepubliceerd op: 19-07-2023

Naar mijn idee bestaat een mens uit veel verschillende kleuren. Je kan zelf kiezen welke je wanneer laat zien. Maar mensen met een beperking kunnen dit niet. Bij hen staat een kleur prominent voorop.

Meestal is dit niet de kleur waar ze trots op zijn. Als jij je dan afvraagt waarom er minder aandacht is voor de gehandicaptensector dan denk ik dat hier een oorzaak ligt. Mensen gaan af op het eerste wat ze zien. Wanneer dit anders, eng of niet mooi is zullen ze dit uit de weg gaan.  

Ga niet af op het eerste dat je ziet

Neem nou een Rubik’s cube. Wanneer je één zijde bekijkt dan zie je één kleur Wanneer je deze niet mooi vindt, zal je niks met de kubus doen. Maar wanneer je op onderzoek uitgaat zie je dat de kubus meer kleuren heeft. Ineens is de kubus wél interessant! Zo zouden wij ook moeten kijken naar de mensen om ons heen. Wanneer je een kleur bij iemand ziet die je niet mooi vindt, ga op onderzoek uit en laat je verrassen. 

Waar kunnen wij dit beter leren dan in het basisonderwijs? Hier wordt een basis gelegd in hoe wij kijken naar de mensen om ons heen en hoe wij met elkaar om moeten gaan. Het lijkt mij daarom ontzettend zinvol dat er in het basisonderwijs een jaarlijks terugkerende dag komt waarin aandacht is voor mensen met een beperking. Kinderen kunnen gaan gymmen in een rolstoel, krijgen les van een ervaringsdeskundige of gaan met hen koekjes bakken. Op deze manier komen ze acht keer in hun leven op een positieve manier in contact met iemand met een beperking.

Ze leren zo dat mensen die anders zijn niet eng zijn, dat ze niet weg moeten lopen. Ze leren dat ze juist contact moeten maken en dat dit leuk, gelijkwaardig en verrassend is. Ik hoop natuurlijk dat uiteindelijk ook meer mensen kiezen om te gaan werken in de gehandicaptenzorg of vrijwilligers werk gaan doen. Maar één ding weet ik zeker: Ze gaan meer open staan voor anderen en daarmee wordt onze wereld echt een stukje mooier. Als ambassadeur ga ik mij ervoor inzetten dat deze dag er komt.  

“Bruin is helemaal geen saaie kleur! In bruin zit altijd een regenboog verstopt!”   

In iedereen zit een regenboog

Ik heb aan mijn dochter van vijf gevraagd wat haar lievelingskleur is.  Zij gaf aan dat ze deze niet heeft maar bruin vindt ze niet mooi. Tegelijkertijd kwam ze tot de ontdekking dat wanneer ze alle kleuren mengt ze altijd bruin krijgt, wat haar frustreerde. Opeens begon ze te lachen: “Bruin is helemaal geen saaie kleur! In bruin zit altijd een regenboog verstopt!”   

Hier kunnen wij veel van leren. Ik verwacht niet dat jullie in de kleur bruin een regenboog gaan zien maar kijk verder dan die eerste kleur die je ziet. Iemand kan zo veranderen van niet mooi, eng of saai naar zoiets wonderlijks als een regenboog.     

Hanneke van Nistelrooij is Beleidsadviseur Kwaliteit bij Stichting SWZ zorg en ambassadeur voor de gehandicaptenzorg 

Lees meer

  • Neem ook eens een kijkje op het bij het thema 'inclusie.' Je vindt er nieuws, tools, tips en verhalen.  

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan