Naar hoofdinhoud Naar footer

LHBTI: ‘Maak het bespreekbaar, want aandacht hiervoor helpt’

Gepubliceerd op: 14-06-2023

Op 15 april was het weer zover: de Landelijke Ontmoetingsdag Zonder Stempel voor LHBTI’ers met een verstandelijke beperking. Vanuit heel Nederland kwamen de deelnemers naar Sliedrecht, waar Zonder Stempel te gast was bij zorginstelling ASVZ. ‘Het is van belang dat mensen zich geaccepteerd voelen, zodat ze sterker in hun schoenen staan.’

Soms hebben mensen met een (licht) verstandelijke beperking het gevoel dat ze alleen zijn met hun LHBTI-gevoelens. Door dit onderwerp bespreekbaar te maken, wordt het voor hen makkelijker om zich te uiten. En om zichzelf te kunnen zijn. Daarvoor is er het project Zonder Stempel. 

Aandacht leidt tot acceptatie

Zo vertelt Nevin die ambassadeur is van Zonder Stempel: ‘Er was bij mij nooit aandacht voor LHBTI op school. Daardoor durfde ik op jonge leeftijd nooit aan iemand te vertellen dat ik me niet prettig voelde in mijn eigen lichaam. Het project Zonder Stempel geeft mij echt mee: “Ik ben niet de enige, er zijn er echt meer.” Om mezelf te kunnen zijn, is acceptatie heel belangrijk.’

Jarenlange worsteling

Ook ambassadeur Arthur deelt die mening. ‘Gewone mensen met LHBTI-gevoelens hebben al moeite om zichzelf te kunnen zijn. Laat staan als je ook nog eens iemand bent met een beperking. Dan behoor je namelijk tot een hele kleine groep. Als een begeleider geen aandacht heeft voor LHBTI-gevoelens, kan dit een jarenlange worsteling betekenen voor mensen.’

Maak LHBTI ook bespreekbaar binnen jouw zorgorganisatie!

Aandacht voor LHBTI helpt om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Wil jij hier ook aan bijdragen? Maar weet je niet hoe? Meld je dan aan voor onze inspiratiebijeenkomst op maandag 18 september tussen 10.00 – 13.00 uur.

Online identiteit

Op de Landelijke Ontmoetingsdag vonden verschillende inspirerende workshops plaats. Zo kwamen in de workshop Social Media de techniek, kansen en risico’s aan bod. Hoe ga je om met je eigen online identiteit bijvoorbeeld? Hoe weet je wat er wel en niet geschikt is voor sociale media? En hoe ga je om met vervelende reacties? 

LHBTI-gevoelens: Hoe zit het precies?

Je hoort veel begrippen die allemaal te maken hebben met LHBTI. Maar wat is precies wat? We zetten het hier voor je op een rij:

  • LHBTI staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen.
  • Genderidentiteit betekent wie iemand echt is. Voelt diegene zich vrouw, man of iets anders?
  • Seksuele oriëntatie gaat over op wie iemand zich verliefd voelt.
  • Sekse is hoe iemand geboren wordt.
  • Genderexpressie betekent wat iemand aan anderen laat zien.

De kracht van kleding

Tijdens de workshop De kracht van Kleding gingen de deelnemers aan de slag met knipsels, plakstiften en potloden. Voor de deelnemers was het goed om te ervaren dat het fijn is om kleding aan te hebben die bij je past als persoon. Daarmee voel je je namelijk prettiger, sta je sterker in je schoenen en sluit je gemakkelijker aan bij anderen! Michelle en Rick vertelden tot slot in de workshop Eigen Verhaal over hun leven en ervaringen als transgender en non-binair persoon. 

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan