Naar hoofdinhoud Naar footer

Ontwikkelingen door en bij Pro dankzij kennisdelen

Pro is een samenwerking tussen meerdere zorgorganisaties, het CCE en zorgkantoren om doorplaatsing en uitstoting van mensen met een licht verstandelijke beperking en een intensieve ondersteuningsvraag te voorkomen. Dit doen ze door onvoorwaardelijkheid en een zo gewoon mogelijk leven te bieden. Pro is volop in ontwikkeling en deelt dit met geïnteresseerde zorginstellingen.

Peter is 31 jaar. Zijn moeder is in zijn kindertijd verslaafd aan drugs en zijn vader is uit beeld. Vanaf dat hij vijf jaar oud is, woont hij in verschillende instellingen. Dat bij Peter sprake is van een licht verstandelijke beperking (LVB) wordt niet voldoende opgemerkt. Dat hij iets niet snapt, kan Peter niet aangeven, met hevige agressiviteit tot gevolg. De situatie loopt regelmatig hoog op waardoor Peter al veel heen en weer is gegaan tussen zorg en strafrecht. Tijdens het laatste incident heeft hij een begeleider ernstig mishandeld. 

Bijdragen aan goede zorg dankzij innovatie

Bij meer mensen in Nederland is LVB niet of laat onderkend. Daardoor bleef voor een langere tijd adequate begeleiding uit, terwijl zij juist een intensieve ondersteuningsvraag hebben. Pro is er voor hen. Pro heeft naast het doel om goede zorg te verlenen ook innovatie bij te dragen in de zorg om te voorkomen dat er nieuwe cliënten terecht komen in de cirkel van uitstoting en doorplaatsing. Dit doet Pro door wetenschappelijk onderzoek uit te voeren naar de werkende factoren. Lees meer over deze wetenschappelijke onderzoeken op VGN.

Delen van opgedane kennis

Pro deelt de opgedane kennis en expertise met andere aanbieders in de zorg. ondanks dat iedere Pro-organisatie haar eigen behandelmethodiek hanteert. Er vindt kennisuitwisseling plaats in deze lerende netwerken. Het resulteerde in een beschrijving van de missie en de acht uitgangspunten van Pro in het document Pro in de Praktijk. Daarnaast organiseerden de Pro-organisaties op 15 september een webinar voor organisaties die overwegen om zorg volgens het gedachtegoed van Pro in te zetten. Verder wordt er een Pro Monitor wordt ontwikkeld, een format waarmee organisaties kunnen reflecteren op het vormgeven aan de Pro-uitgangspunten in de praktijk. Lees meer over het webinar

Deel deze pagina via: