Naar hoofdinhoud Naar footer

Samenwerken tussen zorg en ondernemers

Gepubliceerd op: 17-01-2024

Allerlei maatschappelijke veranderingen zorgen ervoor dat we op een andere manier naar zorg moeten kijken. Meerdere ondernemers zetten de afgelopen tijd hun beste zorgbeentje voor en gaven cliënten een ander toekomstbeeld. Ondernemers en cliënten vertellen hoe het ook kan.

DIS restaurant op locatie Noordkade: 

Cliënten zijn goed op tijd, hebben zin om aan het werk te gaan en kunnen zelfstandig taken doen. Door het mee kunnen doen in het bedrijf is dit goed voor hun eigenwaarde en fijn voor DIS als ze meehelpen met grote partijen, win-win. De klusjes die gedaan worden haalt werkzaamheden weg voor eigen taken en dit geeft ruimte voor andere zaken. Klanten waarderen het als een cliënt opname doet van drankjes. De cliënten worden letterlijk gezien door andere ondernemers/medewerkers op de Noordkade. Het is ook een mooie bijdrage aan normalisatie in de samenleving.

Client Carola

De samenwerking gaat goed. Je beperking betekent niet dat je niets kan doen. Je hoort nog eens wat van de andere kant van de maatschappij en het werkt goed dat betaalde en onbetaalde krachten samenwerken. Je stapt even uit je eigen wereldje en je voelt dat je meetelt! Het leukst is de afwisseling in taken en dat mijn werkplekken afwisselen. De wisselwerking werkt voor mij goed en ik vind het fijn dat ik letterlijk word gezien en serieus genomen. We worden ook altijd gevraagd om mee te gaan op personeelsfeest. Resultaat zien vind ik fijn en help ook graag mee om andere cliënten iets uit te leggen/trainen en op termijn terug te zien dat de ander zelfstandig iets kan. Het stomst vind ik dat nog steeds niet bekend is dat we op de Noordkade zitten en wat we allemaal kunnen doen.

Cliënt Gonnie

Samenwerken bij DIS is leuk. Het is leuk om te doen en leuk om te werken. Ze nemen alle tijd voor je en ik krijg fijne taakjes om te doen. Alles is leuk en niks stom. Ik doe tafels schoonmaken, kaarsjes aanmaken, was vouwen, bestek netjes maken en in bakken doen, magazijn opruimen, vitrinekasten schoonmaken.

Hello Bier op locatie Noordkade: 

Meneer (Job) ervaart het als een fijne samenwerking; het werkt ook sneller in zijn éénmanszaak, met name rond de feestdagen. Cliënten kijken uit naar werkzaamheden (ook rondom de feestdagen). Ze doen er werkelijk toe. Dit is een meerwaarde voor beide partijen. Opvallend en prettig wordt benoemd de flexibiliteit in de samenwerking. Of de bierpakketten nu op een andere locatie ingepakt moeten worden of de temperatuur minder hoog is... door de leuke werkzaamheden maakt het de cliënten niet uit en dragen ze graag hun steentje eraan bij.

Cliënt Angelie 

Samenwerken gaat goed, ik vind het leuk om samen te werken aan het maken van dozenverdelers en zo samen een product te maken (B.v. doos met 6 flesjes speciaalbier). Ik word altijd blij om mee te helpen. Het leukst vind ik om schroefjes in te draaien in een bloksteuntje, omdat ik weet hoe het moet en ik dit zelfstandig kan doen. Het stomst vind ik als de dopjes niet in de zijkant gaan of dat mijn hand niet mee wil werken.

Cliënt Dirk

(Dirk geeft ook gastlessen op scholen, net als Carola en Tom) Het is heel leuk dat we de kans krijgen om andere mensen te helpen of te informeren over ons leven. Complimenten krijgen doet me goed. Ik merk dat ik gewaardeerd word als ik gastlessen geef en leerlingen/docenten zeggen dat ze het leuk en interessant hebben gevonden. (Een cadeaubon krijgen is dan echt super). Ik vind niks stom. Het is leuk om afwisseling te hebben en om te horen dat we snel werken (met groepje speciaalbier inpakken) en bierspecialist ons niet bij kan houden met aanvullen. We kunnen meer dan we zelf dachten.

SDB Vitrinebouw uit Rosmalen: 

We zijn heel blij met de samenwerking met Kook Kunst Tinks en AC Duinendaal. Dit is ook een onderdeel van stichting SWZ zorg. Het is een klein maar belangrijk onderdeel dat de cliënten in elkaar zetten voor de vitrines. De samenwerking verloopt heel soepel. Wij brengen normaal gesproken de materialen maar als dat onverhoopt eens niet lukt worden deze bij ons opgehaald. Dat is heel fijn. De voordelen van de samenwerking zijn natuurlijk voor beide partijen. Wij hoeven dit werk nu niet zelf te doen en kunnen meer vitrines bouwen. De feedback die cliënten geven is dat ze het prettig werk vinden om te doen. Een win-win situatie dus.

Noordkade Uitjes op locatie Noordkade:

De samenwerking met Tinks is erg prettig. Wij verzorgen op de Noordkade verschillende uitjes voor bedrijven, vriendengroepen en families. Tijdens enkele van onze activiteiten, namelijk onze ludieke bingo's en quizzen, kunnen mensen cadeautjes grabbelen. Het inpakken van deze cadeautjes was voor ons altijd een erg intensief en tijdrovend klusje. Tinks bood daarin voor ons een fijne oplossing. Zij boden aan om dit karwei op hun werkplaats op de Noordkade op te pakken. Elke maand als ik langskom, cadeaus breng en ingepakte cadeaus weer ophaal, word ik altijd warm ontvangen. De cliënten hebben zichtbaar plezier in hun werk, leuk om te zien! Sinds kort heeft een cliënt ook op eigen initiatief het inpakken uitgebreid, door niet alleen de cadeaus in te pakken, maar de presentjes zelfs ook nog van een gekruld lintje te voorzien! Voor ons is het erg fijn dat de cadeautjes ingepakt worden, dat scheelt ons heel veel tijd. Dat cliënten er ook nog zichtbaar veel plezier aan hebben, doet ons erg goed!

Cliënt Tom

Samenwerken gaat hartstikke goed. Ik vind de ondernemers erg meewerkend. Ze zoeken naar oplossingen zodat wij goed kunnen meewerken aan een klus. Het is superleuk om te doen, omdat ik ervaar dat ik gewaardeerd word wat ik doe. Ik kan dan even mijn beperking aan de kant zetten; je wordt gezien zonder je beperking en wat je wel kan! Een andere omgeving is fijn; ik word dan even uit mijn omgeving gehaald met allemaal mensen die een beperking hebben. Samen iets voor elkaar krijgen is leuk. Ook iets voor een ander kunnen doen en niet alleen zelf hulp ontvangen is fijn. Het stomst vind ik als mensen eerst zien wat je niet kan. Mensen zijn niet gewend om eerst te kijken naar je persoon en je mogelijkheden en daarna pas wat je niet kan.

Deel deze pagina via: