Naar hoofdinhoud Naar footer

Special Forces Work: arbeidsparticipatie met de bakfiets

Binnen Special Forces Work slaan de Prinsenstichting en werkgevers de handen ineen om mensen met een beperking op weg te helpen naar een (betaalde) baan.

Deelnemers volgen leerwerktrajecten. Daarin ontwikkelen ze zichzelf en zo kunnen ze mogelijk doorstromen naar een dagbestedingsproject of naar een (garantie)baan.

Doel van het project is om mensen met een verstandelijke beperking een zo ‘gewoon’ mogelijk bestaan te bieden en hen te laten meedoen in de maatschappij.

Deelname aan maatschappij

Deelnemers aan Special Forces Work zijn mensen waarvan de verwachting is dat zij met wat hulp (deels) kunnen werken. Er lopen momenteel 3 leer-werktrajecten en een basisgroep: Logistiek, Groen en Schoonmaak.

Boodschappendienst per bakfiets

Arbeidsparticipatie boodschappen brengenEen voorbeeld van Special Forces Logistiek is de ‘bakfietskoerier’. Vanuit deze dienstverlening is Special Forces Work ontstaan. Prinsenstichting en de initiatiefnemer van de bakfietskoerier, Ron Rijser van Rijser Transport, gingen samenwerken om vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen.

Paul en Helga Vreeswijk van de gelijknamige Plus in Oosthuizen laten weten: “We maken binnen onze bedrijfsvoering ruimte voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met een elektrisch ondersteunde bakfiets bezorgen zij de internetbestellingen bij mensen thuis. Een prachtige vorm van arbeidsparticipatie en een win/win situatie voor alle betrokken partijen.”

Van graan tot brood

Sinds twee jaar brengen deelnemers van Special Forces Work met de bakfiets het graan van een akkerbouwer in de Beemster naar molen De Nachtegaal. Vervolgens brengen zij het meel naar een bakkerij in het hartje van Purmerend. Het bestuur van de molen is erg enthousiast over deze diensten. Het neemt ze werk uit handen en op deze wijze levert Special Forces Work een bijdrage aan een eerlijk regionaal product.

Aan de slag voor wegproject N244

Arbeidsparticipatie snelwegJoris van Liebergen, omgevingsmanager N244 van de provincie Noord-Holland: “Als projectteam zijn we gaan samenwerken met Special Forces Work voor het project N244 verdubbeling A7- N247. Zo hebben jongeren in de afgelopen periode onder begeleiding van Special Forces Work folders rondgebracht met informatie over onze wegwerkzaamheden. En tijdens het evenement voor het inhijsen van de laatste liggers, verzorgden zij de koffie en thee."

Joris: "Het is voor de jongeren een grote stap en een uitdaging om dit werk te doen. Daarom is de samenwerking ook zo leuk en geslaagd. Hopelijk volgen ook andere organisaties en bedrijven.”

Ook voor werkgevers

Niet alleen deelnemers worden geholpen met Special Forces Work. Werkgevers kunnen via dit project invulling geven aan een sociaal imago, de banenafspraak, de Social Return verplichting vanuit aanbestedingen of MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Dit kan door deelnemers gereed te maken via op maat gesneden leerwerktrajecten met als doel om in te stromen in een bedrijf.

Meer lezen over Special Forces Work

  • Artikel 'Cliënten klaarstomen om te werken in de maatschappij' (pdf) 
  • Artikel 'Iedereen heeft recht op een gewaardeerde plek in de maatschappij!' (pdf)

Downloads

Deel deze pagina via: