Naar hoofdinhoud Naar footer

Technologie en ervaringsleren: Virtual Reality en Escape Rooms

Gepubliceerd op: 01-06-2022

Technologie is niet meer weg te denken uit de zorg. Nieuwe technologie zorgt voor andere vormen om informatie uit te wisselen of contact te hebben met elkaar. Technologie ondersteunt de zorg en maakt het mogelijk om in je werk op andere manieren aan te sluiten bij cliënten. Ook voor ervaringsleren biedt technologie mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld Virtual Reality (VR) waarbij je jezelf via een bril in een andere wereld waant. Hiermee zie en ervaar je voor even wat cliënten ervaren.

VR-ervaring in de wereld van strafrecht

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gebruikt VR-techniek voor rechters, advocaten, wijkagenten, jeugdzorgwerkers en anderen die jongeren begeleiden in strafrechtzaken. Zij komen daarin veel jongeren met een LVB tegen. Via de VR-bril ervaren ze hoe iemand met een LVB denkt en voelt en waar hij tegenaan loopt. Zo begrijpen ze beter wat het effect is van een LVB op het dagelijks leven van mensen. Deze VR-ervaring is samen met ervaringsdeskundigen ontwikkeld. Bekijk hoe een Jeugdofficier van justitie, wijkagent en jeugdzorgwerker dit ervaren in deze video van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Harms Escape Room

Deze mobiele escaperoom of ontsnappingskamer laat je spelenderwijs ervaren hoe je eHealth en nieuwe zorgtechnologie gebruikt voor (meer) persoonsgerichte zorg. Je verzamelt informatie over Harm, de verzonnen bewoner van de kamer. Om zo te ontdekken wat voor paniek bij hem zorgde. Snel ontsnappen is niet het doel, Harm beter leren kennen wel. Via het oplossen van puzzels kom je in aanraking met de technologie in zijn woning. Zo krijg je informatie over Harms leven en wat hij belangrijk vindt. Je deelt jouw ervaringen en wat je ervan leerde met andere deelnemers. Vervolgens vertaal je die uitkomsten naar wat je daarmee kunt in je werk. Een aantal organisaties werkten samen in Technologie voor warme zorg en ontwikkelden Harms Escape Room. De ontsnappingskamer kun je op verschillende plekken opbouwen. Benieuwd geworden naar de Escape Room? Bekijk de trailer.

Deel deze pagina via: