Naar hoofdinhoud Naar footer

Video: Anders dansen

Gepubliceerd op: 02-04-2019

Hoe krijg je als begeleider beter zicht op de omgang van een cliënt met moeilijk en uitdagend gedrag? Wat heeft invloed op het onderlinge contact? En wat is de rol van de gedragskundige? CCE-consulent en GZ-psycholoog Arno Willems gebruikt dansen als metafoor. Probeer eens anders te dansen en laat je leiden.

Cliënten kunnen soms erg uitdagend zijn … professionals trouwens óók! Hoe krijg je een goede werkrelatie met hen? Arno Willems is GZ-psycholoog en vertelt over hoe je interactiestijlen op elkaar moet afstemmen. Ook geeft hij tips over hoe je jezelf hierin leert kennen en waar je op moet letten. Als metafoor gebruik hij dansen, namelijk het leiden en volgen. 

Als je als begeleider vaak de eigen regie neemt, dan ontneem je voor een deel de eigen inzet van een cliënt. Zodra je een cliënt laat leiden, ben je als begeleider de volger en krijgt hij/zij meer eigen regie. Wat is wenselijk? Bekijk het onderstaande filmpje. 

Gebruik interactiemodellen (als je veel eigen regie neemt als begeleider, dan ontneem je de inzet van een client. als ik volgend ben dan geef ik hem ruimte en kan hij leren van zijn fouten. 

Meer informatie

Deel deze pagina via: