Naar hoofdinhoud Naar footer

Voorschriften en regeltjes werken niet altijd in de praktijk!

Dinsdag 10 oktober was ik aanwezig bij de inspiratiebijeenkomst van 'regels naar doen' van Vilans. Samen met Saskia Groot ben ik gevraagd wat te vertellen over de BPSW (beroepsvereniging professionals in sociaal werk), functiegroep gehandicaptenzorg. Blog geschreven door Meerie Mulder.

Saskia en ik werken als begeleiders bij Odion en WilgeardenLeekerweideGroep en zijn daarnaast actief betrokken bij de BPSW. We wonen alle twee in de kop van Noord-Holland en spreken zo af en toe af om even bij te babbelen over onder andere gehandicaptenzorg perikelen. We geven elkaar tips maar voelen vooral de gezamenlijke drijfveer om de gehandicaptenzorg op de kaart te zetten. Een prachtig vak waarin er veel verschillende doelgroepen zijn waar je voor ieder persoon weer individueel moet kijken naar de beste zorg en begeleiding. Echt een vak!

"Het is daarom noodzakelijk dat de mensen die op de werkvloer werken, meedenken over het beleid. Juist die mensen weten wat wel en niet werkt."

Zo zijn wij de middag gestart met een lunch bij een prachtige locatie in de buurt. Even bijpraten wat er speelt, lekker even sparren over dingen. Zo hebben we gewandeld, een pad door het land bracht ons bij een verassende locatie. Mensen zaten buiten te genieten van het heerlijke najaarszonnetje. Tijdens de inspiratiebijeenkomst kwam onder andere natuurlijk de pilot beroepsregistratie aan bod. Veel actieve en enthousiaste begeleiders hebben zich hier voor aangemeld en de pilot is inmiddels van start gegaan.

Het programma begon met een toneelstuk waarin dingen uit de praktijk werden uitvergroot. Dit was lachwekkend maar ik hoorde ook veel herkenning in de zaal. Complimenten voor de spelers. Ja, de dingen die bedacht worden werken vaak iets anders in de praktijk. Dat weten we allemaal wel. Het is daarom noodzakelijk dat de mensen die op de werkvloer werken, meedenken over het beleid. Juist die mensen weten wat wel en niet werkt. En vaak zijn ze ook nog heel creatief in het bedenken hoe het anders kan. Dus hierbij een oproep om je als professional in de directe zorg uit te spreken als je ideeën hebt over als iets beter kan.

Een beroepsvereniging wordt vaak gevraagd mee te denken over richtlijnen, ontwikkeling en beleid. Jij hebt vast ook wel ideeën! Ook al zijn ze klein, deel ze. Hiermee breng je de gehandicaptenzorg in beweging!

Lees meer

Deel deze pagina via:

Contactpersonen