Naar hoofdinhoud Naar footer

Zo pakt Elver het ontregelen van de zorg aan

Lisette Jolink werkte ruim tien jaar als begeleider op groepen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze ergerde en verbaasde zich over de administratie die ze in haar dienst moest doen. Door haar nieuwsgierigheid hielp ze Elver de regeldruk fors te verminderen. Vakblad Zorgvisie interviewde Lisette hierover.

De Gelderse zorginstelling Elver verleent zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Sinds haar allereerste stage, zestien jaar geleden, werkt Lisette Jolink als begeleider met mensen met een verstandelijke beperking. ‘Het goed kijken naar de mens, samen onderzoeken wat iemand wil en nodig heeft, dat is zó leuk.’

Regels en administratie

Het minder leuke deel aan haar werk vond ze de regels en administratie, vertelt ze op Zorgvisie. ‘Zit ik weer achter mijn computer, terwijl ik buiten wil zijn met de bewoners’, dacht ze vaak. ‘Als ik tot half vier dienst had, zat ik soms tot half zes nog dingen in te vullen.’ Daar werd het zaadje geplant voor haar nieuwsgierigheid naar regeldruk. ‘Dit moet toch anders kunnen?’ vroeg ze zichzelf af.

Het eerste project dat Lisette begeleidde ging over een nieuw zorgdossier. Het systeem werd aangeschaft zonder begeleiders erbij te betrekken. Het project ‘mislukte’. In pilotteams kwamen ze erachter dat begeleiders niet blij werden van het nieuwe zorgdossier. Het project is opnieuw opgestart en kreeg een extra zetje door de schrap- en snapsessies van Vilans.

Geleerde lessen

  • Betrek de begeleider en de cliënt
  • Maak het simpel
  • Ga uit van vertrouwen
  • Gebruik geen vaktaal, maar leer om elkaar goed te begrijpen
  • Ga met elkaar in gesprek als iets niet goed werkt
  • Stel kritische vragen

Lees verder op de website van Vilans.

Lees meer over Regeldruk

Deel deze pagina via: