Toon zoekbalkToon menu

Direct muziek luisteren na een beroerte 02/08/2016

Direct na een beroerte naar je eigen muziek luisteren draagt bij aan een beter herstel. Patiënten kunnen in het Meander Medisch Centrum direct na hun opname luisteren naar hun liedjes.

MuziekJaarlijks worden er 400 patiënten met een CVA (beroerte) opgenomen. Om goed te herstellen is het belangrijk dat patiënten 'gedoseerd en aangepast naar niveau geprikkeld wordt', zo meldt de Zorg en Ziekenhuiskrant.

'Waardevolle aanvulling op patiëntenzorg'

'Muziektherapie biedt een waardevolle aanvulling op onze patiëntenzorg, vooral als andere actieve vormen van revalidatie nog niet haalbaar zijn', legt verpleegkundige Anika van de Pol uit.

'De resultaten van onderzoek tonen aan dat dagelijks minimaal één uur muziek luisteren tijdens de eerste twee maanden na een beroerte het herstel versterkt. Dit herstel is met name zichtbaar op het gebied van taal, geheugen, gerichte aandacht en het voorkomen van een depressieve en verwarde stemming.'

Zelf muziek uitkiezen

Patiënten kunnen met hulp van hun verpleegkundige en naasten zelf hun muziek kiezen. Anika van de Pol: 'Een beroerte is een ingrijpende gebeurtenis, niet alleen voor de persoon zelf maar ook voor zijn naasten. Muziektherapie is voor ons een mooie manier om ook de naasten intensief bij de revalidatiebehandeling te betrekken.'

Bron: Zorg- en Ziekenhuiskrant