Toon zoekbalkToon menu

Pim is na zeven jaar van polsbanden af 21/06/2016

Steeds meer organisaties zijn ermee bezig: het terugdringen van dwangmaatregelen. Bij zorginstelling LosserHofaar profiteert Pim ten Kate (25) van deze ontwikkeling.

Vrijheidsbeperking

Na zeven jaar dagelijks vastgeketend te zijn aan de muur tijdens het wassen en aankleden, doet de zorginstelling nu zijn polsbanden af. De polsbanden waren een noodzakelijk kwaad. Pim sloeg, spuugde, beet en schopte, of deelde een kopstoot uit. Maar nu heeft Pim zijn vrijheid teruggekregen. De instelling wilde van de polsbanden af.

Afbouwen vrijheidsbeperking

Met deskundige hulp van buiten en onder toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bouwde het team rond Pim zijn vrijheidsbeperking voorzichtig af. Uiteindelijk heeft het afbouwen anderhalf jaar geduurd. Het begon tijdens diensten van zorgmedewerkers waarmee Pim het meest vertrouwd was. Nadat dit een tijdje goed ging, werden andere teamleden betrokken bij dit proces.

Pim kon zelf ook kiezen of hij de banden vast of los wilde hebben. Tot de situatie was bereikt dat Pim zijn handen er nog wel instak,maar de banden altijd los om zijn polsen hingen. Ze gaven alleen nog maar een gevoel van veiligheid.

Inmiddels is Pim rustiger geworden. "Door zijn polsbanden kon hij zich niet ontwikkelen tot iemand die zijn vrijheid aankan,'' zegt begeleider Werger,"Nu zien we dat zijn leefwereld groter wordt. Als hij nu zelf zijn handdoek in de wasbak mag doen en daarvoor een compliment krijgt, zie je hem groeien. Dat is positief.''

Terugdringen dwang

De nieuwe Wet zorg en dwang is aangenomen door de Tweede Kamer, maar het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer. Onvrijwillige zorg mag alleen als ernstig nadeel voor de patiënt, zoals verwaarlozing, wordt voorkomen.

Bron: AD.nl

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.