Toon zoekbalkToon menu

Zorgtechnologie

Sociale robots voor meer zelfstandigheid en sociale interactie 29/10/2018

Zorgorganisatie Philadelphia breidt de experimenten met sociale robots met cliënten uit. Lydia, een jonge vrouw met downsyndroom, was de eerste cliënt bij zorgorganisatie Philadelphia, die kennismaakte met robot Phi.

robot-phi-zelfstandigheid-sociale-interactie-phiTelevisieprogramma Brandpunt+ volgde Lydia en Phi de afgelopen maanden en bracht het 'robotteam' van Philadelphia in beeld.

Experiment met Phi

Philadelphia ziet robots als hulpmiddel en aanvulling op bestaande zorg. Zo maakte robot Phi al kennis met ruim 2.000 cliënten, verwanten en medewerkers. Sinds augustus 2018 logeert Phi elke maand twee weken bij een cliënt. Eén van de logeerperiodes was bij Lydia en zij heeft inmiddels een band opgebouwd met Phi. Het tweetal is de afgelopen maanden gevolgd door een team van Journalistiek platform Brandpunt+. Op 23 oktober was de documentaire om 21.00 uur te zien op NPO2 via brandpuntplus.kro-ncrv.nl/broadcasts/.

Voordelen

Phi heeft een aantal voordelen voor cliënten, zo bleek uit de logeerperiodes van Phi:

  • emotionele uitlaatklep
  • aansturing van dagritme
  • opbouwen van een band
  • meer zelfvertrouwen

Nieuwe robots

Philadelphia komt daarom met twee nieuwe robots; Zenbo robot en IPal robot. Net als robot Phi kun je met de robots verbaal communiceren. De eerste begeleiders worden nu getraind om zelfstandig met het programmeren van de robot aan de slag te gaan via het 'robotplatform.' De persoonlijke behoeften staan daarbij centraal.

https://www.youtube.com/watch?v=jHunNC0gKUI

Onderzoek

Tijdens logeerperiodes van de robots worden ervaringen van cliënt en medewerkers verzameld. Al deze informatie komt in een eindrapport, waarin de belangrijkste ervaringen van robotsoftware staan beschreven. Op basis van de ervaringen wordt de robotsoftware doorontwikkeld. Daarbij maakt Philadelphia gebruik van het verbeteren van gezichtsherkenningssoftware, het vergroten van de interactiedatabase of het aanpassen van de spraaksnelheid van de robot. Philadelphia verwacht halverwege 2019 de onderzoeksresultaten te kunnen delen.

Bron: KLIK

Meer informatie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.