Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Blog: ‘Doelgroep EMB steviger neerzetten en meer aandacht geven’ 29/10/2018

Hoe kun je mensen met EMB op een goede manier ondersteunen? Petra Regnery en Louise Bijenhof van de Twentse Zorgcentra vertellen erover in hun blog.

Op 21 november is het zo ver: de eerste leernetwerkbijeenkomst van EMB in het vizier. Hoe kun je mensen met EMB op een goede manier ondersteunen? 11 organisaties gaan aan de slag met dit vraagstuk. Zo ook Petra Regnery en Louise Bijenhof van de Twentse Zorgcentra. In deze blog stellen zij zich voor.

emb-blog-vizier.png

Louise is werkzaam als teamondersteuner op een woongroep voor mensen met een ernstig meervoudige verstandelijke beperking. “Daarnaast ben ik Bim coach. Bim staat voor beleving in muziek. Bim is muziek ervaren op het lichaam door gebruik te maken van verschillende materialen, muziek en geuren. Ik coach de woongroepen om op een goede manier Bim in te zetten in het dagprogramma. Ook organiseer ik was- en aankleedfeestjes, geef ik workshops en ondersteun ik Petra in het project ‘Hart van dagbesteding’. Dit project richt zich op transitie en transformatie binnen de dagbesteding.”

Werkgroep EMB

Petra werkt als projectmedewerkster met de expertise EMB. “We zijn allebei al heel wat jaren werkzaam bij De Twentse Zorgcentra in het project ‘Hart van dagbesteding’ met als expertise de doelgroep EMB. In ons werk hebben wij heel veel contact met mensen met een ernstig meervoudige beperking. Binnen onze organisatie komen er op vele manieren nieuwe kennis en informatie binnen. We nemen deel aan de werkgroep EMB binnen onze organisatie. Deze werkgroep is organisatiebreed met vertegenwoordiging van verschillende functies en posities waarbij ook de wettelijk vertegenwoordigers van cliënten aansluiten. Er wordt samengewerkt vanuit de driehoek cliënt, wettelijk vertegenwoordiger en begeleiders/behandelaren. Wij hebben regelmatig overleggen over de thema’s en doelstellingen die vanuit de werkvloer worden aangedragen om zo de doelgroep EMB steviger neer te zetten en meer aandacht te geven.

Leren van andere organisaties

Wat wij heel graag met de binnenring willen bereiken is dat wij leren hoe wij kennis in de organisatie beter met elkaar kunnen uitwisselen, hoe wij meer verbinding tussen woongroepen en dagbesteding kunnen creëren en hoe we de opgedane kennis kunnen een plek kunnen geven. Hoe doen andere organisaties dit en wat zijn slimme verbindingen of media om kennis te delen?

Was- en aankleedfeestjes

Bij ons in de organisatie zijn wij heel actief op het gebied van belevingsgerichte zorg. Door de komst van zelfsturing en zelforganisatie was er veel behoefte aan sfeer, tijd en aandacht voor de cliënten. Dit kwam mede door de vele taken die de groepen zelf moesten gaan uitvoeren. Samen met een muziektherapeut, ergotherapeut en begeleider zijn we begonnen met de was- en aankleedfeestjes. Deze feestjes staan in het teken van aandacht voor de cliënt; de tijd nemen om de cliënt te kunnen volgen. De manier waarop wij werken tijdens deze feestjes zouden wij graag willen delen tijdens de EMB in het vizier leernetwerkbijeenkomsten. Wij vinden het hartstikke gaaf om aan fase twee te mogen deelnemen.”

Petra Regnery & Louise Bijenhof

Gewoon Bijzonder

Het project EMB in het vizier is onderdeel van het Nationaal Programma Gehandicapten Gewoon Bijzonder.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.