Toon zoekbalkToon menu

Verstandelijke beperking

Handvatten geestelijke verzorging mensen met verstandelijke beperking 18/06/2019

Hoe kun je als begeleider een rol spelen in geestelijke verzorging? Daar geven de geestelijk verzorger Annemieke Kappert en orthopedagoog Matthijs Heijstek handvatten voor in het boek Geef mij je hand. Over geestelijke verzorging van mensen met een verstandelijke beperking. Op woensdag 10 april presenteerde Amerpoort het nieuwe boek.

Waarom deze publicatie?

Boek Geef mij je hand Over geestelijke verzorging van mensen met een verstandelijke beperking Matthijs vertelt: “Het gaat bij geestelijke verzorging om de menselijke maat. Om het er zijn voor elkaar. Wat je achtergrond ook is, het begint met respect voor de ander, nieuwsgierigheid, openheid. We merken bij begeleiders dat ze die geestelijke verzorging wel willen toepassen, maar vaak niet weten welke woorden ze moeten gebruiken, of welke dingen ze moeten doen.”  

Annemieke vult aan: “Geestelijke verzorging is meestal veel kleiner en dichter op de werkvloer dan we denken. Het gaat vaak juist om kleine, dagelijkse dingen. Een verhuizing, een begeleider die vertrekt. In dit boek bieden we kennis en handvatten over verschillende thema’s, van het belang van levensverhalen tot het omgaan met rouw en verlies.”

Kennis delen

Dit vierde boek in de serie ‘Amerpoort Werkt’ verschijnt naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de oecumenische geloofsgemeenschap van Amerpoort. Het ontwikkelen en delen van kennis is een van de activiteiten van Amerpoort. Jan Willem Schuurman, directeur Expertisecentrum: “Iedereen die werkt aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking, heeft ook te maken met levensvragen en zingeving. Deze onderwerpen zijn niet exclusief bij geestelijke verzorging belegd, iedereen kan bijdragen. Het boek geeft inzicht en handvatten, we willen mensen inspireren en uitdagen. Zodat we meer aandacht hebben voor de heelheid van de mens."

Het boek zelf lezen?

Download het boek online (pdf) of bestel een gedrukt exemplaar via pastoraat@amerpoort.nl.  

Bron: Amerpoort.nl

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.