Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

“Gebruik de leidraad om cliënten met LVB en verslaving verder te helpen” 16/04/2019

Joanneke van der Nagel en Neomi van Duijvenbode zijn de ontwikkelaars van de leidraad voor het Gewoon Bijzonder project ‘LVB in het vizier.' In een interview stellen zij zich aan jullie voor en vertellen ze over hun ambities voor LVB en de aandacht voor middelengebruik. 

joanneke-gehandicaptenzorg-lvb-gewoon-bijzonderleidraad-lvb-vizier

Foto: Joanneke van der Nagel (links) en Neomi van Duijvenbode (rechts) 

Handreiking LVB en middelengebruik 

lvb-middelengebruik-verslaving-gehandicaptenzorgOp 12 april 2019 is er een handreiking (pdf) verschenen over de problemen rondom middelengebruik bij LVB'ers. De handreiking is gemaakt door Joanneke van der Nagel en Neomi van Duijvenbode (ook de ontwikkelaars van de leidraad LVB in het vizier). De publicatie is een mooie verdieping op de leidraad van LVB in het vizier die in het najaar 2019 online staat.

Meerwaarde van de leidraad LVB in het vizier 

De leidraad LVB in het vizier komt eraan. Wat is voor jullie de (meer)waarde van de leidraad?
“De afgelopen jaren is er in Nederland heel veel ontwikkeld rondom het thema LVB en verslaving. De leidraad geeft hier een mooi overzicht van”, vertelt Joanneke. Neomi: “Veel van de methodieken zijn nog onvoldoende bekend of worden nog niet ingezet in de praktijk. Wij hopen dat de leidraad dit kan verbeteren.”

lvb-verslaving-leidraad-verslavingWat is jullie rol binnen het ontwikkelen van de leidraad? 
Joanneke: “Met back-up van collega’s van het Centrum Verslaving en LVB, en met schrijfmaatje Neomi schrijf ik aan de leidraad. Rondom het thema LVB en verslaving ben ik sinds meer dan 10 jaar actief als behandelaar, onderzoeker, ontwikkelaar en docent.”

Neomi: “Vanuit mijn functie bij het Centrum Verslaving en LVB van Tactus Verslavingszorg schrijf ik samen met Joanneke aan de leidraad. Mijn carrière op dit gebied begon in 2011, met de start van mijn promotieonderzoek. Sindsdien werk ik als behandelaar, onderzoeker en docent.”

Wat hopen jullie dat de leidraad gaat brengen? 
Neomi: “Over LVB en verslaving is inmiddels al veel geschreven en ontwikkeld. Instrumenten, interventies, websites, rapporten… Ik hoop dat de leidraad hier een overzicht van biedt en professionals die zich in het thema willen verdiepen daarmee kan inspireren.” Joanneke hoopt ook op overzicht voor mensen die zich in dit thema willen verdiepen. “Om daarmee een basis te bieden om de zorg voor deze doelgroep te verbeteren.”

Verzameling van kennisproducten

 

Kunnen jullie een aantal mooie kennisproducten noemen die je in de leidraad terug vindt?
“Eén specifiek kennisproduct uitkiezen is moeilijk. Er zijn er zoveel! Maar als ik moest kiezen, dan zou ik gaan voor de film ‘Complexe zorg leer je van elkaar’”, vertelt Neomi. Dit is een informatieve film waarin de ervaringen van cliënten in de hulpverlening centraal staan. Joanneke: “De afgelopen jaren zijn voor LVB en verslaving veel producten ontwikkeld voor onder andere signalering, behandeling en ketenzorg. Alles bij elkaar geeft een mooie basislijn, die in principe in heel Nederland uit te rollen zou moeten zijn.”

Welke tip willen jullie anderen meegeven voor de inzet en het gebruik van de leidraad?
“Laat je inspireren en wees creatief! Dit vakgebied is nog volop in ontwikkeling, dus als je mogelijkheden ziet: pak ze!”, zegt Joanneke. “Durf te doen. Met behulp van de leidraad heb je veel kansen en mogelijkheden om cliënten met LVB en verslaving verder te helpen. Maak daar gebruik van!”, luidt tot slot de tip van Neomi.

Over LVB in het vizier

 

Met het project ‘LVB in het Vizier’ (onderdeel van Gewoon Bijzonder) hebben we als doel dat mensen met LVB en problematisch middelengebruik en/of vermoedens van een stoornis in het gebruik van middelen meer in het vizier komen. We halen kennis op uit de praktijk, bundelen deze en maken de informatie beschikbaar voor álle zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg die met deze doelgroep werken.  

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.