Toon zoekbalkToon menu

Niet-aangeboren hersenletsel

Samenwerking voor betere nazorg voor mensen met NAH 29/10/2018

Zorginstelling Heliomare, patiëntenvereniging Hersenletsel.nl en PGOsupport hebben de handen ineengeslagen om de nazorg van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te verbeteren. Het project start in midden-Kennemerland en zal in samenwerking plaatsvinden met ervaringsdeskundigen. Daarbij wordt vooral gekeken of de inzet van technologie de gezondheid van mensen met niet-aangeboren hersenletsel kan verbeteren.

hersenletsel-nah-gehandicaptenzorgBij Heliomare zijn ieder jaar ongeveer 550 mensen met NAH in behandeling. De meeste patiënten merken na enige tijd thuis pas wat de gevolgen van hersenletsel kunnen zijn. Als begeleider kun je de cliënt ondersteunen bij de acceptatie en verwerking van het verlies en bij het weer oppakken van het leven. Het vinden van de juiste ondersteuning kost veel tijd en energie en vaak worden onnodige zorgkosten gemaakt. Goede nazorg moet dat voorkomen.

Hoe kan samenwerking zorgen voor verbetering van nazorg?

PGOsupport bekijkt samen of de huidige toepassingen gebruiksvriendelijk zijn voor mensen met een beperking of minder digitale vaardigheden. Volgens de partijen moeten de nazorgtrajecten zo worden ingericht dat mensen met NAH langdurig zorg ervaren. Bij goede nazorg is er aandacht voor drie onderdelen:

  1. de wensen van de cliënten
  2. doorontwikkeling van bestaande zorg
  3. gebruik van e-health, zoals een app of digitaal platform

Niet-aangeboren hersenletsel

Bij Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) is er sprake van een ‘breuk in de levenslijn’, en die breuk is onomkeerbaar. Het levenspatroon, de relaties, het werk en de verwachtingen voor de toekomst die mensen vóór het hersenletsel hebben, kunnen in één klap in duigen vallen of in een ander licht komen te staan.

Bron: Skipr

Meer informatie over niet-aangeboren hersenletsel:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.