Toon zoekbalkToon menu

Coronavirus

Corona gesprekstafels: deel jouw ervaringen en leer van elkaar! 15/07/2020

Het coronavirus leidt tot veel vragen en uitdagingen in de gehandicaptensector. Met welke onderwerpen moet de sector volgens jou aan de slag? Is dat bijvoorbeeld over werken met beschermingsmiddelen, samenwerken met verwanten of ethische vraagstukken? Het Kennisplein hoort graag jouw ervaringen. Vanaf 14 oktober gaan we hiermee aan de slag en organiseren we Coronatafels om ervaringen uit te wisselen.

https://www.youtube.com/watch?v=475pOJQMpPw

Een laagdrempelige unieke uitwisseling 

Grijp je kans, want alleen met jouw ervaringen en ideeën kunnen we de sector samen een stapje verder helpen. Het is belangrijk om te weten hoe we zo goed mogelijk met een situatie als deze omgaan. 

Lees meer en meld je aan

Waar heb jij behoefte aan?

Van welke thema’s zeg jij: daar wil ik graag mijn ervaringen over delen? Over welke onderwerpen moeten we in de sector volgens jou in gesprek? Wat heb jij meegemaakt? Wat helpt jou in tijden van corona? Denk bijvoorbeeld aan het zorgen voor jouw mentale gezondheid, maar ook voor die van je cliënt. Hoe te werken met beschermingsmiddelen, samenwerken met verwanten of het organiseren van herstelzorg. Maar denk ook aan ethische vraagstukken, zoals: wat zou jij nooit meer doen? Of: wat werkt juist heel goed?

Hoe gaat dat, zo’n Coronatafel? 

Het Kennisplein organiseert vanaf 14 oktober wekelijks (digitale) corona gesprekstafels om ervaringen en behoeftes uit te wisselen. Iedereen kan hierbij aansluiten. Zodat we er samen van leren. Jouw ervaringen en behoeftes als zorgprofessional staan hierin centraal.

  • De Coronatafels zijn online en digitaal makkelijk te bereiken.
  • Aan de hand van thema’s praten we met elkaar over jouw ervaringen en onderzoeken we kennisbehoeftes.
  • Met daarin telkens de onderwerpen, dilemma’s en oplossingen die in je werk belangrijk zijn.
  • De sfeer is open, laagdrempelig en ongedwongen.
  • Deelname aan de Coronatafels is kosteloos.

Tijdens de Coronatafels kijken we ook naar ideeën en wensen voor de toekomst. Praktische verhalen uit de sector gaan we delen, met elkaar. Zo zullen we ook ervaringsverhalen ophalen in tekst, beeld en video-vorm. Daarnaast houden we ons bezig met het verspreiden van de learnings vanuit het Kennisplein. Op die manier kan kennis landelijk stromen.

Doe mee en deel jouw ervaring!  

Met jouw input gaan we de (digitale) Coronatafels verder inrichten. 14 oktober is de eerste Coronatafel, bekijk de andere data en tijdstippen. Heb je een vraag? Neem contact op met Judith Reinhard via j.reinhard@vilans.nl of 06 29029398.  

Lees meer en meld je aan

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Marian Roelofsz 30/7/2020

omdenken in crisistijd

Werkplezier en energie tijdens en na de crisis

Op afstand werken, hoe dan in de zorg?


Mariken van Nimwegen 8/7/2020

Zolang er geen dagbesteding was heb ik bij de gezinnen met een kind met een beperking in de gezinnen thuis gewerkt, ook veel extra uren om de ouders te ontlasten.
De afspraak was bij verkoudheid of andere klachten af te bellen omdat er geen beschermingsmiddelen waren. Gelukkig is dit maar twee keer voorgekomen.
Met een diep respect heb ik zowel naar de ouders als de clienten gekeken die zichzelf voor een voldongen feit geplaatst zagen. Soms hun eigen werk op moesten geven om er voor hun kind te kunnen zijn en hen de zo broodnodige structuur te bieden.
Voor clienten was dit ook een tijd met weinig prikkels, wat in gedrag en stemming positiviteit en rust opleverde.
Ik heb mijzelf dan ook met enige regelmaat de vraag gesteld of wij mensen met een beperking soms niet te veel prikkels laten ondergaan .
Het was voor mij een leerzame tijd.


Corrie van der Wal 5/7/2020

Ik heb geen functie : d w z ik ben een moeder van een client, bewoner van het Bouwhuis. Ja graag wil ik meedenken en ook mijn bevindingen delen met jullie . De maatregelingen hebben in geen verhouding gestaan met het virus ( gezondheid ) Het heeft veel afbreuk gedaan op vele vlakken : zeer zware vrijheidsbeperkingen zijn opgelegd die het tegenovergestelde hebben gebracht van welzijn : het afnemen van familie , sociale contacten , sport , dagbesteding , angst gecrieert , niets geen sociale dingen , niet van het terrein afmogen .. Heb er geen enkel begrip voor gehad : ontnemen van vrijheid . Gezonde mensen ga je gewoon NIET isoleren . Dat is nog nooit in de geschiedenis gebeurt .


Wilma Klaassen 3/7/2020

Toegevoegd onderwerp: Samenwerken met zorgorganisaties naast dat zorgorganisaties samenwerken met verwanten.


Therese 3/7/2020

Corona liet ons weer werken zoals het bedoeld is. Focus op de cliënt en niet op de regels, administratie, controle. Vanuit vertrouwen ipv wantrouwen. Controle en wantrouwen waaruit dit voortkomt zie ik als een maatschappelijk probleem maar hopelijk kunnen we hier nu anders over gaan denken!


Clementine Bollen 2/7/2020

Inspraak van cliënten. Begrijpelijke communicatie en informatie voor clienten in de Cliëntenraad maar ook de individuele clienten.