Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

College opent meldpunt voor toegankelijke gemeenteraadsverkiezingen 22/03/2018

Is de toegankelijkheid van de gemeenteraadsverkiezingen verbeterd ten opzicht van vorig jaar? Het College voor de Rechten van de Mens heeft het Meldpunt Onbeperkt Stemmen geopend om hierachter te komen. Tot 4 april kunnen mensen met een beperking laten weten of zijn problemen ervaarden bij het stemmen.

Stemmen voor mensen met een beperking

Deel jouw ervaring

Het Meldpunt Onbeperkt Stemmen is voor mensen met een lichamelijke, visuele, verstandelijke of psychische beperking.

Onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens

In 2017 deed het College onderzoek naar de mate waarin mensen met een beperking moeite hadden met het uitoefenen van hun stemrecht. Hieruit bleek dat zowel mensen met een visuele als verstandelijke beperking ongemakken ervaarden. Hieronder staan vier problemen, namelijk:

  1. lezen van het stembiljet
  2. invullen van het stembiljet
  3. lezen van informatie over de verkiezingen, zoals het verkiezingsprogramma
  4. niet alle stemlokalen en stemhokjes waren toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Bovenstaande problematiek is zowel door het College als de VGN teruggekoppeld aan de overheid, gemeenten en politieke partijen. Het nieuwe kabinet heeft deze oproep meegenomen als aandachtspunt in het regeerakkoord. Nu is de vraag of mensen met een beperking ook verbetering merken. 

Landelijke verkiezingen

In de landelijke verkiezingen van 2017 gaf 30 procent van de bevraagde blinden en slechtzienden aan dat het moeilijk was om een stem uit te brengen. Zo wisten sommige mensen met een visuele beperking niet dat ze hulp mogen krijgen in het stemhokje en zelf mogen beslissen wie deze hulp geeft. Daarop is besloten om dat stembureaumedewerkers extra voorlichting geven over de regels van het stemmen voor mensen met een lichamelijke of visuele beperking.

Heb jij tips voor toegankelijkheid?

tip toegankelijkheidHeb je zelf nog andere tips die kunnen helpen bij het toegankelijker maken van de verkiezingen? Laat het ons weten in een reactie of mail naar content@kennispleingehandicaptensector.nl.

Meer informatie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.