Toon zoekbalkToon menu

Vlog: De kracht van tekeningen 05/11/2018

In het vervolg van de miniserie van Jan Troost vertellen Mats Horbach (ontwerper) en Anne Ligtenberg (vormgever social & informatie design) over hun ervaringen tijdens de driedaagse participatief onderzoekbijeenkomst.

Tijdens deze driedaagse werkten ervaringsdeskundigen, onderzoekers, designers (Mats en Anne), zorgverleners en kunstenaars intensief samen. Ze lieten de meer dan 500 tekeningen - gecreëerd in de tekenlabo’s - door hun handen gaan. Tijdens de analyse van deze tekeningen ging het in de gesprekken niet alleen over de vorm en de inhoud van de tekeningen. We praatten over de kracht van het beeld en hoe we op die manier informatie ontvangen van mensen die met het woord niet zo sterk zijn.

We ontdekten hoeveel verschillende betekenissen schuilgaan achter een tekening. En hoe veranderlijk en contextafhankelijk het verhaal is dat mensen met ons delen. En hoe wij - in ons bont gezelschap - allemaal anders naar de tekeningen keken, hoe we er andere zaken uithaalden en hoe we soms elkaar tegen spraken. 
Beseffen we dat ook bij het uitschrijven van een interview? Beseffen we dat ook bij het lezen van een handelingsplanning, een psychiatrisch verslag, … ?

Blog van Anne Ligtenberg

https://www.youtube.com/watch?v=GOEPoLbW_OY

“Zoeken naar een antwoord is niet persé de juiste manier om het antwoord te vinden.
Ik ontdekte wat tekeningen doen en hoe je iets heel anders terugkrijgt dan je verwacht.”
– Anne Ligtenberg

Blog van Mats Horbach

https://www.youtube.com/watch?v=VLHBiGOQl-Y

 “Het gaat niet zozeer over de tekeningen, maar over hoe begrijpen we elkaar eigenlijk?
Hoe werkt communicatie en is taal de beste manier?” – Mats Horbach

DSiN bij de borrel-lezing

We verwerkten onze analyses tot een catwalk in Athene (juli 2018): alle tekeningen werden verknipt en verwerkt tot Griekse gewaden, gedragen door 14 modellen. Het werd een ode aan creatieve onderzoeksmethoden, een ode aan beweeglijkheid van informatie en een ode aan diversiteit. Op de 'DSiN bij  de borrel’- lezing lieten we een filmpje zien van deze catwalk. Meer info over deze lezing en alle bijhorende presentaties vind je hier

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.