Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Vlog: Een korte samenvatting van een spannend verhaal 16/12/2016

Sofie en Henriette nemen je mee in 'Samen werken, samen leren', één van de projecten van Gewoon Bijzonder. Dit keer vertelt Henriette.

Het Begin vlog Gewoon Bijzonder gehandicaptenzorg

Sofie en ik zijn vanaf 14 september begonnen met ons project Samen Werken Samen leren. Onze kennismaking begon bij haar thuis in Soest. Het was een mooie zonnige dag. Het was voor ons allebei heel erg zoeken naar de juiste samenwerking en hoe we het onderzoek vorm gaan geven. We zijn ons ervan bewust dat wij vier jaar lang met elkaar samen gaan werken, en dat er veel op ons af gaat komen.

Kennismakingsgesprekken titel Gewoon Bijzonder gehandicaptenzorg

We zitten in een kennismakingsfase wat betreft de projecten. We lazen allebei eerst de zes projecten door en ik heb ook vragen voorbereid voor de kennismakingsgesprekken die we de komende tijd gaan voeren.

titel Vlogs Gewoon Bijzonder onderzoek gehandicaptenzorg

We begonnen al van bij het begin met het posten van vlogs. We doen dit nu één maal per maand om andere mensen op de hoogte te houden van waar wij mee bezig zijn. We doen dit met tekst, filmpjes en foto’s.

https://www.youtube.com/watch?v=hf2JQ6cTdyY

Ervaringen tot nu toe titel Gewoon Bijzonder gehandicaptenzorg

Ik merk dat ik ontzettend geniet van het betrokken zijn in dit onderzoek. Het doen van onderzoek is mijn passie. Ik heb het idee dat ik de komende vier jaar veel ga leren over het doen van onderzoek. Ik ga leren uit de samenwerking met Sofie en andere partijen die bij dit onderzoek betrokken zijn. Sofie en ik vullen elkaar goed aan. Ik heb gemerkt dat Sofie heel veel dingen tegelijk wil doen, en ik ben dan degene die één ding tegelijk wil afhandelen. Sofie ondersteunt mij in het reizen met het openbaar vervoer en om flexibel om te gaan met het maken van afspraken.

Koffie en onderzoek

Wij (Kim, Sofie en Henriette) hebben donderdag 27 oktober onze eerste afspraak gehad met Paula Sterkenburg en Mirjam Wouda van het project Sociale relaties en ICT. Dit vond ik een uitdaging, omdat ik hen niet kende en ook niet wist welke antwoorden zij zou gaan geven op de vragen. Ik stelde de vragen en vroeg zo nodig door en Sofie schreef de antwoorden op. Het was een heel fijn interview waarin ik veel gehoord heb over het project en de wijze waarop er wordt samengewerkt tussen mensen met en zonder beperking. Ik heb hierin weer ervaring opgedaan wat betreft het vragen en doorvragen en samenvatten. We hebben op basis van de projectbeschrijving en het interview een poster gemaakt om een goed beeld te krijgen van het project. Dit gaan we doen bij alle projecten. Eind januari willen we hiermee klaar zijn.

Donderdag 3 november hadden Sofie Sergeant, Kim Bogaard en ik een gesprek in Tilburg over het hele project ‘Samen werken Samen leren’. Bij dit gesprek waren ook nog aanwezig:  Elsbeth Taminiau en Petri Embregts. We hebben het vooral gehad over hoe wij met elkaar gaan samenwerken. Sofie en ik houden ons bezig met het volgen van het proces, en hoe mensen met een beperking betrokken  worden in het onderzoek van de 6 verschillende projecten, en Kim houdt zich bezig met wat het oplevert voor de mensen zelf. Vinden ze dat ze goed mee kunnen doen in het onderzoek? Leren ze hier iets uit?  Ik heb het verslag geschreven, en ik kon ook zo nu en dan om verduidelijking vragen. Ik vond dat ik een goede bijdrage kon leveren aan het gesprek.

Om te voorkomen dat we langs elkaar heen gaan werken of dingen dubbel gaan doen, is het voorstel om één keer in de zes weken met elkaar om tafel te gaan zitten om het proces te evalueren en dingen terug te koppelen, en om elkaar op de hoogte te stellen waar we mee bezig zijn. Ik vond het een heel fijn gesprek.

Kennismarkt titel gehandicaptenzorg onderzoek

Tekenlabo Kennismarkt Gehandicaptensector

Tijdens de Kennismarkt hebben Sofie en ik ook samengewerkt in het Tekenlabo. Dat was zeer geslaagd.

De gasten in het Tekenlabo konden eerst een tekening maken over een onderwerp en toen ging ik daar vragen over stellen. Daar werd over het algemeen goed op gereageerd.

Tekenlabo Kennismarkt KP gehandicaptensector

Er was één persoon die vond dat ik te weinig doorvroeg. Ze had behoefte aan meer doorvragen en meer diepgang. Ze had andere verwachtingen van het interview... Dit deed wel wat met mij. Sofie en ik hebben hier lang over gepraat: over mijn rol als onderzoeker en over hoe mensen kijken naar onderzoekers met een beperking.

Quote interviewen Sofie

Foto's

Klik voor een vergroting:

Foto Tekenlabo Kennismarkt Gehandicaptensector Foto Tekenlabo Kennismarkt Gehandicaptensector Foto Tekenlabo Kennismarkt Gehandicaptensector
Foto Tekenlabo Kennismarkt Gehandicaptensector Foto Tekenlabo Kennismarkt Gehandicaptensector  
  

Lunchlezing Amsterdam titel onderzoek gehandicaptenzorg

Foto van lunchlezing over verstandelijke beperking en familie

Afgelopen donderdag ben ik samen met Sofie in Amsterdam geweest om een lunchlezing bij te wonen over families en gezinnen. Wat me raakte is dat mensen met een beperking in andere landen, maar ook soms in Nederland door hun familie niet worden geaccepteerd en daardoor genegeerd en afgestoten worden. En dat mensen met een beperking invloed uitoefenen in het gezin.

De lezing was in het Engels, maar Sofie vertaalde de informatie in het Nederlands. Ik vond het een heel interessante lezing.

Quote lunchlezing van Sofie

Verdere voortgang titel gehandicaptenzorg onderzoek

Er staan op dit moment nog 2 kennismakingsgesprekken gepland in december, en de rest volgt in januari. We hebben dit jaar ook nog op 22 december een gesprek met de LFB over de samenwerking rondom de trainingen van de zes projecten. 

Dit was mijn beschrijving van het aanvangsproces van het project ‘Samen Werken Samen leren’. Op naar de volgende fases van het onderzoek!

Quote Sofie


"Wij wensen jullie alvast een fijne kersttijd en een mooie overgang van 2016 naar 2017! Dan zijn wij er weer, met een nieuwe vlog in januari."

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.