Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Vlog: Zonder wegbewijzering in het woud 07/02/2018

Henriëtte en Sofie werken samen in het ‘Samen Werken Samen Leren’-project met het oog op de mogelijkheden die actieonderzoek met ervaringsdeskundigen biedt. Dit keer zijn Sofie en Henriëtte afwisselend aan het woord over participatief onderzoek, de ontmoetingen op hun weg en hun plannen tijdens het congres 'Focus op Onderzoek'.

“Het Andere van de Ander is groter dan jij kan bevatten.”
Emmanuel Levinas

Er zijn twee wegen om het bos in te gaan...

Sofie:
Of je volgt het pad. Of je probeert verloren te lopen. Bij participatief onderzoek is er geen pad. Er is geen bewegwijzering. Geen blauwe kruisjes en geen rode ruiten die je kan volgen. En het is ook niet: “Ik ga heel even het bos in.” Het is tijd nemen. Tijd om te verdwalen. Wat een luxe? Of gaat het echt niet anders? Kan je enkel dichtbij ‘het woud’ komen door eerst efkens te verdwalen? Het woud onderzoek je niet met ongeduld. Dat doe je met tijd, en boterhammen. Het woud staat hier voor het vrij onbekende terrein van de ervaringskennis van mensen met een beperking. Vrij onbekend inderdaad. Omdat wij – professionelen – afgelopen decennia vrij intensief gedacht hebben dat wij de experten zijn. Wij vloggen hier over ons pad dat we al doende maken, samen met vele anderen. Op die manier brengen we ‘Samen Werken Samen Leren’ in beeld. We zijn blij dat dit opgevangen wordt, door andere onderzoekers en co-onderzoekers in Nederland. We worden nu meer en meer gecontacteerd: “Wij herkennen ons in jullie verhalen”, “Wij willen ook graag genieten van de Cabriotraining”, “Zin in een ontmoeting en om is mee na te denken over enkele knopen en vraagstukken in ons onderzoek?”. Eén van die ontmoetingen: daarover vertelt Henriëtte in onderstaand stukje.

Filmpje participatief onderzoek en DigiContact

Henriëtte:
Sofie en ik hebben vandaag een gesprek gehad met Mark Koning en Miriam Zaagstra van Philadelphia Zorg. Mark werkt als co-onderzoeker samen met Mirjam aan een onderzoek. Ze zijn beide betrokken in het participatief onderzoek. In het gesprek vertellen ze over hun onderzoek naar DigiContact (een vorm van ondersteuning op afstand oftewel e-support). Dit onderzoek gaat over digitaal contact, over ondersteuning krijgen van op afstand. Dus via de laptop of computer. Door dit onderzoek willen zij erachter komen of deze manier van contact werkt of niet, en waarom dit zo is. Ze vertelde ook dat ze vooral de interview methode gebruiken.

https://www.youtube.com/watch?v=64w_GqmXFuk

Het gesprek stond in het teken van een soort kennismaking en wat we eventueel voor elkaar zouden kunnen betekenen. Mark werkt als co-onderzoeker samen met Mirjam aan een onderzoek. Dit onderzoek gaat over digitaal contact, over ondersteuning krijgen van op afstand. Dus via de laptop of computer. Door dit onderzoek willen zij erachter komen of deze manier van contact werkt of niet, en waarom dit zo is. Ze vertelde ook dat ze vooral de interview methode gebruiken. Ze waren allebei open en eerlijk hoe zij de samenwerking met elkaar beleven en welke valkuilen ze tegenkomen. Onze indruk is dat ze er echt voor gaan en dat ze de samenwerking als positief ervaren. Ze leren veel van elkaar, en Miriam heeft zelfs verteld dat ze door de samenwerking met Mark heel relaxt wordt, omdat ze met hem veel meer stil kan blijven staan bij bepaalde onderwerpen. Zelf is ze een snelle Jelle, en wil meteen alles tegelijk afhandelen. Mark vertelde dat hij het wel lastig vindt dat het allemaal wat versnipperd is. Hij moet het werk rondom dit onderzoek delen met de andere werkzaamheden ernaast. Je bent niet voortdurend met het onderzoek bezig.
Sofie en Henriëtte vertellen ook hoe zij de samenwerking met elkaar beleven, en hoe ze elkaar aanvullen. Ook mag je kritisch zijn naar elkaar en je kwetsbaarheden durven tonen. Ik heb tijdens het gesprek aangegeven dat ik veel dingen die Mark vertelt herken. Je hebt te maken met leuke en spannende momenten, maar je hebt ook te maken met momenten waarin je elkaar tegenkomt en dat het wat lastiger gaat. Het is belangrijk dat je met elkaar in gesprek gaat en de realiteit onder ogen blijft zien.
Participatief onderzoek vraagt tijd en energie van beide partijen. Wat ik heel fijn zou vinden is als er een team gevormd zou worden met allemaal co-onderzoekers, een soort van intervisie-netwerk. Hierdoor zou ik ervaringen kunnen uitwisselen en nieuwe kennis opdoen. Ik hoop dat wij in de toekomst veel voor elkaar kunnen betekenen. Sofie en ik vonden dit een vruchtbaar gesprek en kijken er positief op terug.

Lees hier alle ins en outs over Digicontact en bekijk het onderstaande filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=GjpK5yPrHeA

Soms schieten woord te kort...

Sofie:
Binnen ‘Samen Werken Samen Leren’ hebben we de Cabriotraining gecreëerd. Deze heeft als doel om teams waarin samengewerkt wordt met ervaringsdeskundigen te versterken, te inspireren, te laten reflecteren op processen en methoden. Soms schieten woorden te kort om te beschrijven wat ik meemaak in dit ‘Samen werken samen leren’-verhaal van samen training geven en tegelijkertijd onderzoeken wat er tijdens deze trainingen gebeurt en wat het oplevert. Op 4 februari ontmoetten we de onderzoekers en co-onderzoekers van het NAH-netwerk. Daniel van Zaalen zegt tijdens deze bijeenkomst: “Hoe meer onbegrip in de samenleving, hoe ervaringsdeskundiger ik word.”, want zo gaat hij verder: “Ze dagen me uit om meer begrip voor hun onbegrip te krijgen.” Siemon Vroom gaat hierop door: ”Mensen hoeven mijn NAH niet te begrijpen. Maar ik probeer hen toch – door mijn persoonlijk verhaal te vertellen – te raken. En ik denk dat ik daar redelijk goed in ben.”
Kijk, hiervan krijg ik kippenvel. Ik voel mij omringd door experten. Het komt allemaal goed.
Ook tijdens deze training komt de nood aan intervisie naar boven. Daar moeten we toch iets mee: onderzoekers en co-onderzoekers die in teampjes samenwerken willen elkaar ontmoeten en uitwisselen.

De onderstaande foto's zijn gemaakt tijdens de Cabriotraining op 4 februari van het NAH-netwerk-onderzoekers. Neem ook een kijkje op de website van Gewoon Bijzonder.

vlog-nah-netwerk-onderzoekers-gewoon-bijzonder     vlog-nah-netwerk-onderzoekers-gewoon-bijzonder

vlog-nah-netwerk-onderzoekers-gewoon-bijzonder     vlog-nah-netwerk-onderzoekers-gewoon-bijzonder

Congres Focus op Onderzoek

Sofie:
Wij schrijven en vertellen in onze vlogs al geruime tijd over hoezeer wij geloven in de waarde van participatief onderzoek. En ja ja ja. Ik hoor je denken... “Wij van WC-eend adviseren WC-eend.” “Wij van ‘Samen Werken Samen Leren’ adviseren participatief onderzoek.” Omdat iedereen anders leert willen wij – Kim van den Boogaard, Elsbeth Taminiau, Henriëtte Sandvoort, Alice Schippers, Geert Van Hove en Sofie Sergeant – op 1 juni tijdens het congres Focus op Ondezoek 4 evenementen organiseren omtrent participatief onderzoek.

  1. Een symposium
  2. Een poster
  3. Een tentoonstelling
  4. Interviews

Dit laatste plan is tegelijk een oproep: Ben je zelf betrokken bij participatief onderzoek en kom je op 1 juni naar het congres? Laat dan jouw stem horen en geef ons jouw ongezouten mening over het wel en wee van participatief onderzoek. We willen graag fris en open kijken en luisteren naar jouw ervaringen en hiervoor ruimte maken. “Jij, … van …, adviseer jij ook participatief onderzoek? Waarom wel? Waarom niet?” Graag tot dan!

Blog over 'The art of Belonging'

Henriëtte
Henriëtte en Sofie kijken dus uit naar het congres van 1 juni en blikken ook terug op het congres ‘The Art of Belonging’ in December 2017.
Henriëtte schreef onlangs een blog over haar ervaringen met het geven van presentaties, het bijwonen van workshops tijdens en een terugblik op het congres 'The Art of Belonging.' Lees hier haar volledige blog en bekijk het filmpje.

Sfeerimpressie Disability Congres 2017

https://www.youtube.com/watch?v=on3ZOBlqPAA

Warme groet,

Henriëtte en Sofie

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.