Toon zoekbalkToon menu

Boekje over hechting en basisveiligheid

Uit onderzoek is gebleken dat cliënten met een verstandelijke beperking een veel groter risico lopen op psychische stoornissen. Hier spelen zowel biologische, sociale, psychologische als ontwikkelingsfactoren een rol. Het verloop van het hechtingsproces is daarvan een belangrijk onderdeel. Binnen Cordaan en Amsta komen medewerkers regelmatig in aanraking met het hechtingsproces en de verschillende ontwikkelingsprocessen. Zodra deze ontwikkeling verstoord wordt, kan dit grote gevolgen hebben voor de verdere sociaal-emotionele ontwikkeling.
Binnen de sociaal-emotionele ontwikkeling is het ontwikkelen van een gehechtheidsrelatie de basis in ieders leven. Gehechtheid gaat over de band van een kind en zijn opvoeder. Het kind ervaart troost in tijden van angst en spanning. Deze veilige gehechtheid zorgt voor basisveiligheid. Dit vormt de basis van een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling. Er is dan sprake van basisvertrouwen. 

Sociaal-emotionele ontwikkeling

In onze eerdere publicatie ‘Sociaal-emotionele ontwikkeling’ staan de fasen in de sociaalemotionele ontwikkeling en de bijbehorende begeleidingsstijl centraal (tweede uitgave september 2008).

Download het boekje Sociaal-emotionele ontwikkeling

In dit tweede boekje hebben onderzoekers van de sociaal-emotionele ontwikkeling de
hechtingsfase verder uitgewerkt.

Download een boekje over hechting

Het boekje heeft verschillende hoofdstukken:
  • het begrip hechting (hoofdstuk 1)
  • aspecten van een veilige hechting (hoofdstuk 2)
  • aspecten van een onveilige hechting (hoofdstuk 3)
  • praktische richtlijnen voor ondersteuning van cliënten (hoofdstuk 4)
  • begeleiding en behandeling (hoofdstuk 5) 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.