Toon zoekbalkToon menu

Samen werken in de wijk

Pgb voor huishoudelijke hulp; een informatief artikel

Met een persoonsgebonden budget (pgb) kun je ook huishoudelijke hulp inkopen. Waarom je dit zou doen en wat het verschil is tussen pgb en zorg in natura lees je hier.  

Wat is pgb?

Een persoonsgebonden budget (pgb) is eigenlijk een soort subsidie van de overheid, waarmee mensen zelf verschillende soorten zorg en ondersteuning kunnen inkopen. Denk hierbij aan persoonlijke begeleiding en hulpmiddelen, maar bijvoorbeeld ook aan huishoudelijke hulp. De verdeling van het budget hangt af van het gemeentelijk beleid en kan dus per gemeente verschillen. Meer informatie rondom het persoonsgebonden budget kun je opvragen bij de gemeente.

Wanneer krijg je een persoonsgebonden budget?

Mensen met een bepaald ziektebeeld dat ondersteuning nodig maakt en dit niet zelf kunnen organiseren, komen in aanmerking voor een pgb. Vaak zijn dit mensen met een beperking, aandoening of chronische ziekte, waardoor zij niet (meer) in staat zijn om de dagelijkse dingen zelf doen. Met een pgb ben je zelf verantwoordelijk voor de inkoop van de juiste zorg. Een belangrijk ijkpunt is dan ook dat de persoon in kwestie in staat moeten zijn om het budget zelf te beheren of te laten beheren door een derde.

Verschil tussen pgb en zorg in natura

Met een pgb ben je in principe vrij om zelf je zorgverleners te kiezen. Het belangrijkste element is dat het je daarmee vrij staat om de voorzieningen te huren die je zelf wilt, tegen de prijs die je wilt. Je bent dus niet afhankelijk van de leveranciers van een thuiszorgorganisatie, maar gaat zelf op zoek naar zorgverleners die jou kunnen ondersteunen. De administratie en betalingen doe je ook zelf of laat je uit jouw naam beheren. Een alternatief voor het persoonsgebonden budget is zorg in natura. Hierbij wordt hulp geleverd door zorginstellingen, zoals thuiszorgorganisaties, die bepalen welke zorg je krijgt en hoe je die krijgt. Ook de administratie verloopt via de thuiszorgorganisatie.

Waarom pgb voor huishoudelijke hulp?

Een persoonsgebonden budget voor huishoudelijke hulp is niet alleen interessant, omdat het een lagere bijdrage aan het CAK kan opleveren, maar bovenal omdat je zelf een organisatie voor huishoudelijke hulp kunt kiezen. Vraag jezelf daarbij af wat je belangrijk vindt. Wil je iedere keer aan andere hulp of liever een vast gezicht? Hetzelfde geldt voor vervanging als de hulp ziek is of op vakantie.

Betaling pgb

Sinds 1-1-2015 geldt in Nederland het trekkingsrecht. Dat houdt in dat alle declaraties uit het pgb, zowel van zorgverlener als de bemiddelende thuiszorgorganisatie, door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) moeten worden uitbetaald. Jij of de bemiddelaar dient dus de declaraties in bij de SVB en deze betalen op basis van het door de gemeente beschikbaar gestelde budget, uit.

Bron: Kruiswerk Achterhoek