Naar hoofdinhoud Naar footer

ECD: wat kan beter?

Gepubliceerd op: 12-12-2021

Hoe kan het ECD zorgmedewerkers beter ondersteunen? We vroegen jullie de enquête hierover in te vullen afgelopen zomer. Inmiddels zijn de uitkomsten én 5 lessen bekend.

Het ECD moet het werken in de zorg eenvoudiger maken. Toch geeft het ECD juist erg veel regeldruk. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft Berenschot gevraagd om te onderzoeken wat beter kan. In dit artikel delen we de lessen en de belangrijkste uitkomsten.

Bekijk ook de infograpic met alle uitkomsten op een rij

5x lessen

  1. Betrek ook zorgmedewerkers bij de ontwikkeling, selectie en implementatie van het ECD.
  2. Zorg voor gebruiksvriendelijke systemen die gekoppeld zijn. Registreer bovendien niet meer dan nodig. Dit voorkomt veel administratieve tijd.
  3. Zorg voor meer tijd voor medewerkers die niet handig zijn met het ECD. Geef deze medewerkers meer scholing.
  4. Zorg dat het ECD net zo makkelijk is als het internet. Zorg voor voldoende informatie en uitleg bij elke functie of knop.
  5. De zorgmedewerker en de ECD-leverancier moeten goed samenwerken bij het ontwikkelen en de invoering van het ECD. Zo ziet de ECD-leverancier hoe het ECD op de werkvloer werkt.

ECD: van last naar lust. Praat je mee op 13 januari? 

Wij zijn benieuwd of in jouw zorgorganisatie het ECD de zorg ondersteunt. Of dat jullie daar stappen in zetten. Wil je jouw ervaring delen, meld je dan aan voor de interactieve online bijeenkomst ECD: van last naar lust op donderdag 13 januari 2022. Een interessante werksessie waarin je met andere zorgcollega's aan de slag gaat met de vraag hoe het ideale ECD eruit zou zien. 

Meer weten over de uitkomsten van de enquête. Lees hier verder.

Downloads

Deel deze pagina via: