Naar hoofdinhoud

Organiseer in vijf stappen een contactloos concert

Gepubliceerd op: 17-12-2020

Hoe organiseer je in een handomdraai een contactloos concert voor mensen met een beperking? Bekijk de vijf stappen en ga aan de slag!

Met deze handleiding organiseer je zelf buitenconcerten. Dat kan muziek zijn, maar er kan nog veel meer! Volg deze vijf stappen van Club Goud en bezorg cliënten een mooi concert of optreden binnen de coronamaatregelen.

1. Leg contact met een zorgorganisatie

De eerste stap is contact leggen met een plek waar mensen met een beperking wonen. Bijvoorbeeld een locatie bij jou in de wijk. Stuur een mail naar de activiteitenbegeleiding. Leg het idee voor het optreden uit in deze mail en stuur een mooie foto of filmpje mee, zodat de medewerkers een beeld krijgen van je plan. Zijn ze enthousiast? Overleg dan wanneer een geschikte dag en tijdstip is voor het concert. Krijg je geen reactie? Ook dat is natuurlijk heel begrijpelijk in deze hectische en pittige tijd voor zorgprofessionals. Wacht het even af.

2. Vind artiesten

Er zijn twee opties: of je hebt mensen in je eigen netwerk die een mooi optreden kunnen verzorgen of je zet de kracht van social media in en doet een oproep. Voor veel artiesten vallen er nu natuurlijk heel veel concerten weg, dus wellicht dat zij het leuk vinden om te doen. Bespreek met de zorgorganisatie of zij een vergoeding kunnen betalen voor de artiest. Er vallen veel activiteiten uit dus met een beetje geluk is er ook wat ruimte in het budget om de artiest te betalen, die nu ook veel minder inkomsten heeft. Tip: het is handig als een artiest zijn eigen geluidstechniek heeft of kan lenen, zodat je dat niet apart hoeft te regelen.

3. Stylen maar!

Het is fijn als het er aantrekkelijk uitziet, dus ga op zoek naar mooie manieren om het concert aan te kleden. Een huiskamersetting doet het altijd goed: bijvoorbeeld een groot rood tapijt, een schemerlamp, planten of een bankje. Bij een van de concerten van Club Goud hadden vrijwilligers met stoepkrijt op de parkeerplaats een grote bloem gemaakt, waarbij de artiest in het midden stond. Vlaggetjes zijn ook top!

4. Iedereen akkoord?

Om iedereen snel te informeren over adressen en tijdstippen is het een goed idee om alle informatie in een Googledocument te zetten. Voeg de artiesten en contactpersonen van de zorgorganisatie toe, dan vindt iedereen gemakkelijk terug wat er is afgesproken.

5. Productie

Vraag van tevoren aan de locatie of zij een slimme plek weten voor het optreden. Waar kunnen de meeste mensen het zien? En waar staat de minste wind? Het is handig als de medewerkers voor een haspel met stroom zorgen op die plek. Vraag ook aan de organisatie of zij de ouderen en het personeel willen inlichten over het concert, zodat iedereen op tijd bij het raam of op het balkon kan zitten.

Tips voor de buitenconcerten

  • Zorg dat je er zelf 45 minuten van tevoren bent om de artiesten op te vangen en nog even af te stemmen met iedereen. Dan hebben de artiesten ook tijd om op te bouwen. Een concert van 45 minuten is voor veel cliënten genoeg.
  • ​Wil je graag foto's maken? Stem dat altijd heel goed af met de locatie of met de organisatie daarachter. Niet iedereen gaat nou eenmaal graag op de foto.
  • En natuurlijk: be safe! Spreek af dat er niemand naar binnen gaat, dat je 1,5 meter afstand van elkaar houdt, dat je niet bij cliënten in de buurt komt en dat je je handen ontsmet.

Dit artikel is gebaseerd op de handleiding van Moniek van Daal, initiatiefnemer van Club Goud, een organisatie die initiatieven ontwikkelt voor de ouderenzorg. Ze maakte deze handleiding zodat iedereen die graag iets voor ouderen wil betekenen gemakkelijk aan de slag kan.

Deel deze pagina via: