Naar hoofdinhoud Naar footer

Overprikkeling bij NAH

Vastgestelde behandelingen voor overprikkeling zijn er nog nauwelijks. Wel is er veel ervaringskennis over overprikkeling bij NAH. Lees deze tips voor begeleiders en mensen met NAH.

Bruikbare tips

Er zijn allerlei tips voor mensen met NAH. Ook begeleiders kunnen die gebruiken in hun adviezen aan mensen met NAH. Waar moet je dan aan denken:

  • nemen van voldoende rustmomenten
  • maak gebruik van een zonnebril of oordopjes (bij verwachting van een grote hoeveelheid prikkels)
  • zichzelf en de omgeving erop voorbereiden

Via informatie van de hersenstichting en hersenletsel-uitleg.nl lees je wat er aan ervaringskennis is over overprikkeling. Hier vind je ook bruikbare tips voor begeleiders van mensen met NAH en tips die mensen met NAH zelf kunnen gebruiken.

Casus

Johan (49 jaar) is een van de vele mensen met NAH die snel last heeft van te veel prikkels. Geluiden zijn al snel te hard. Het lukt Johan niet goed meer om geluiden te filteren. Zo lukt praten met iemand al niet met muziek op de achtergrond. Hij kan dan het gesprek niet meer volgen, hoe goed hij het ook probeert. Johan raakt hierdoor gestrest en hij kan plotseling erg boos worden. Bijna alles wat Johan doet is snel teveel en erg vermoeiend. Als begeleider wil je Johan graag beter begrijpen. Wat kunnen zoal gevolgen zijn van te veel prikkels? En welke klachten kunnen wijzen op het ervaren van te veel prikkels?

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based kennis: kennis op basis van praktijkervaringen.

Ervaringskennis: kennis op basis van de ervaringen van cliënten of verwanten.

Beoordeling

Hoewel er nog geen vastgestelde behandelingen zijn bij overprikkeling, is er wel veel ervaringskennis, die kan bijdragen aan meer begrip van en voor mensen met NAH die een grote diversiteit aan gevolgen en klachten kunnen ondervinden als gevolg van te veel prikkels.

Bronnen

Meer lezen of bekijken?

Deze tool is onderdeel van de leidraad NAH in het vizier.

Laatst bijgewerkt op: 15-12-2023

Deel deze pagina via: