Naar hoofdinhoud Naar footer

Tips: Hoe bevorder je contacten in de wijk?

Gepubliceerd op: 01-02-2019

Mireile de Beer en Marion Keizer bezochten De Rozenhof, om te praten met Carola van Es, bewoner van een appartement in de Rozenhof en haar begeleider Henriët van der Hulst.

Ze wilden erachter komen hoe zij zorgen voor contacten in de wijk. Mireille vroeg Carola wat Inclusie voor haar betekent en hoe het haar lukt om contact te krijgen met mensen in de buurt. En Henriët vertelde Marion hoe je dat als begeleider kunt aanpakken en bevorderen.

Stichting De Rozelaar ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking in de regio Barneveld. Wie een eigen woonplek wil, en daarbij begeleiding nodig heeft, kan onderdak vinden in één van de vier wooncentra: Iris, De Vlinder en Het gasthuis in Barneveld en De Rozenhof in Voorthuizen.

5 Tips om (bewoners)contacten in de wijk te bevorderen

Van Henriët van der Hulst, begeleider bij de Rozelaar, locatie Rozenhof in Voorthuizen.

 1. Denk klein
  Verzin niet te grote dingen, stem eerst goed af wat haalbaar is. Voor een bewoner geeft een begroeting al een gevoel van herkenning en dat is van hele grote waarde.
 2. Nodig mensen uit
  Denk niet ze komen wel, want dat is niet zo. Mensen willen best iets betekenen of doen, maar je moet het ze concreet vragen.
 3. Geef een korte uitleg
  Vertel waarom contacten in de wijk zo belangrijk zijn voor de bewoners.
 4. Maak gebruik van bestaande netwerken
  Vraag bijvoorbeeld in een wijkplatform of er mensen zijn die willen helpen, of benader een ondernemer. Doe het met elkaar.
 5. Denk bij financiering niet alleen aan een bedrag, maar ook aan hand- en spandiensten en wees creatief
  De Rozelaar ontving bijvoorbeeld van Welzijn Barneveld naast een bedrag, ook ondersteuning van iemand die door Welzijn Barneveld betaald werd. De koffiekar was van Welzijn Barneveld én de koffie die geschonken werd, maar de bewoners bakten de cake.

Deel deze pagina via:

Contactpersoon