Naar hoofdinhoud Naar footer

Werk jij hygiënisch? 8 tips en poster!

Gepubliceerd op: 23-11-2021

Snel resultaat met 8 tips

Hygiënisch werken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met een paar simpele handelingen kom je al een eind. We geven je 8 tips die niet veel tijd kosten! 

 1. Houd je nagels schoon en kort
  Lange nagels zijn moeilijker schoon te houden en kunnen handschoenen beschadigen. Gebruik geen nagellak, gelnagels of kunstnagels, daar kunnen bacteriën onder groeien. 
 2. Heb je lang haar? Steek het op of maak een staart
  Houd je haar schoon en was het regelmatig. Voor baarden en snorren geldt: goed verzorgd en kortgeknipt.
 3. Doe je sieraden af (ook je trouwring!)
  Sieraden zijn een bron van micro-organismen. Dat geldt voor ringen, armbanden en horloges, maar ook voor piercings die een goede handhygiëne in de weg staan, lange oorbellen en lange kettingen. 
 4. Draag schone kleding met korte mouwen
  Trek voor elke dienst schone kleren aan die je goed kunt reinigen, bij voorkeur op 60 graden. Tussen de 40 en 60 graden mag ook, maar dan is extra strijken of drogen in de droger noodzakelijk. 
 5. Help je cliënten hun bewustzijn te vergroten
  Leg uit waarom het belangrijk is je handen wassen voor de maaltijd en na het toiletbezoek. Betrek je cliënten bij infectiepreventie en laat ze meedenken over maatregelen en acties.
 6. Gebruik handschoenen als je vuil wasgoed aanraakt
  Werk je met cliënten die incontinent zijn? Zorg dan voor goede bescherming als je het wasgoed sorteert of in de wasmachine stopt, bijvoorbeeld door handschoenen te dragen.
 7. Kies niet zomaar een schoonmaakbedrijf
  Ga na of de medewerkers van het bedrijf aantoonbaar geschoold zijn op het gebied van handhygiëne en persoonlijke hygiëne en of ze weten wat hygiënisch werken in een zorgomgeving inhoudt.
 8. Gebruik de hygiëneposter
  Wil je aan de slag met persoonlijke hygiëne op de werkvloer? Download de poster (pdf, onderaan de pagina) en plak hem op een opvallende plek. 

Downloads

Deel deze pagina via: