Naar hoofdinhoud Naar footer

Wist je dat? Over werken en autisme

Gepubliceerd op: 11-02-2021

Kortom: een populair thema en teveel interessants om op deze plek te noemen. Disability Studies in Nederland maakte een selectie en zette interessante informatie voor je op een rij.

Bedrijven/werkgevers met werknemers met autisme

Bij sommige bedrijven heeft het grootste deel van de werknemers autisme. Verreweg de meeste van deze bedrijven zijn actief op het gebied van ICT. Voorbeelden: Authentict, Specialisterren, ITVitae, Swink Webservices, Carapax IT, Piipol, Passwerk. Maar ook op ander gebieden, zoals administratie (AutiTalent, Peer Administratie).

Er zijn ook bedrijven/organisaties die bestaan uit een samenwerking tussen (een) ervaringsdeskundige(n) met autisme en iemand/mensen zonder autisme (Autisme Academie/Auticomm).

En er zijn mensen met autisme als werknemer in dienst bij een reguliere werkgever, een sociale onderneming of een sociale werkplaats. Vooral technische bedrijven (Philips, DAF, ASML) zijn op zoek naar werknemers met autisme.

Autisme en zelfstandig ondernemer (zzp'er)

Veel zzp'ers met autisme zijn actief op het gebied van autisme. Bijvoorbeeld door lezingen of voorlichting te geven over autisme, of door als coach andere mensen met autisme te helpen.

Andere vormen van werk waarin mensen met autisme actief zijn:

  • Er zijn mensen met autisme actief in vrijwilligerswerk, stages, werkervaringsplaatsen e.d.
  • Er zijn mensen met autisme actief vanuit arbeidsmatige dagbesteding.
  • Er zijn mensen met autisme die wonen en werken combineren in een Workhome
  1. Gecombineerd wonen en werken met zeer intensieve begeleiding (Workhome Dimence).

Zoals je in bovenstaande opsomming kunt zien, bestaan er grote verschillen tussen mensen met autisme. Waar de één zeer intensieve 24-uurs begeleiding nodig heeft en niet zelfredzaam is, is de andere persoon met autisme (zeer) zelfstandig en werkt bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer.

Sommige mensen met autisme hebben een hoog kennisniveau (WO+), en hebben bijvoorbeeld gespecialiseerde kennis van wiskunde of programmeren. Andere mensen met autisme hebben met moeite het Voortgezet Speciaal Onderwijs afgerond of missen een startkwalificatie op MBO-niveau 1. Net als bij mensen zonder autisme.

Handige downloads over autisme en werk

MEER OVER AUTISME DOOR DSIN

Deel deze pagina via: