Naar hoofdinhoud Naar footer

Artikelenreeks; complexe samenspel tussen epilepsie, autisme en een verstandelijke beperking

Gepubliceerd op: 17-02-2023

Heb jij te maken met de zorg voor cliënten met epilepsie en autisme? Dan herken je vast het complexe samenspel tussen deze twee. Bijvoorbeeld als het gaat om communicatie.

Als je epilepsie hebt, wordt je waarneming regelmatig verstoord door epileptische activiteit in de hersenen. Hierdoor mis je letterlijk de communicatie van een ander. Als je daarnaast ook nog autisme hebt – en dus moeite met het verwerken van informatie uit je omgeving en het geven van de juiste betekenis eraan – dan is communiceren een hele klus… Of bijvoorbeeld bij een thema als zelfstandigheid. Bij cliënten met autisme en epilepsie is dit complex. Epileptische aanvallen zorgen er bijvoorbeeld voor dat cliënten inforamatie missen. Simpelweg omdat ze een tijdje ‘afwezig’ waren door de aanval. Wat heeft dit voor effect op de zelfstandigheid van deze cliënten? En hoe ga je hier als begeleider mee om?

Beleef het onbegrijpelijke

Vanuit Leerhuis Epilepsie scholen vier trainers van de expertisecentra Kempenhaeghe en SEIN begeleiders in de zorg. In de workshop ‘Beleef het onbegrijpelijke’ leren ze professionals in de verstandelijk gehandicaptenzorg wat het betekent als je een combinatie van een verstandelijke beperking, epilepsie en autisme hebt. De deelnemers ervaren aan den lijve hoe het voelt als je overvraagd wordt en niet weet hoe je iets moet doen. Of hoe het als cliënt is om opgeschrikt te worden door een epileptische aanval bij jezelf of een ander.

Serie artikelen

De vier trainers schreven daarnaast deze serie artikelen. Waarin ze aan de hand van verschillende thema’s beschrijven hoe complex het is om te leven met epilepsie, autisme en een verstandelijke beperking. En ook hoe je hier als professional het beste mee kunt omgaan. De thema’s die in de artikelen aan bod komen: prikkelverwerking, communicatie, spanning, flexibiliteit & verandering en zelfstandigheid. Voor begeleiders is het belangrijk om te weten welke invloed epilepsie en autisme hebben op de cliënten, maar ook waar behoeftes en mogelijkheden liggen. 

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Brochure