Naar hoofdinhoud Naar footer

Beweegpatroon van je cliënten in beeld via vragenlijst

Gepubliceerd op: 23-04-2019

Met deze vragenlijst krijg jeeen helder beeld van het beweegpatroon van cliënten met een lichte en matige verstandelijke beperking.

Met de vragenlijst kijk je per dag en per week naar de beweging die een cliënt krijgt en naar factoren die het bewegen belemmeren of juist ondersteunen. 

Wat voor beweging?

Bij het bewegen gaat het om algemene dagelijkse verrichtingen (ADL), zoals traplopen, stofzuigen, bed opmaken en staand koken. En om extra bewegen via sportactiviteiten zoals voetballen, dansen, gymnastiek en zwemmen. Pictogrammen en een tijdschema zorgen voor visuele ondersteuning van de cliënt.

Aan de slag

Via de vragenlijst (deel 1 en 2) krijg je inzicht in het beweegpatroon van de cliënt en in hoe hij/zij dit zelf ervaart. Het wordt zo gemakkelijker om hierover het gesprek aan te gaan en samen doelen te stellen (klein of groot) voor beweegactiviteiten in het dagelijkse patroon.

Het uitvragen van belemmerende en ondersteunende factoren (deel 3), kan lastiger zijn, maar alles wat je ophaalt kan bijdragen aan meer inzicht en het bijstellen van doelen.

Download vragenlijst Lekker in je lijf (Word) onderaan deze pagina. 

Over de vragenlijst

De lijst is ontwikkeld in het kader van een afstudeeronderzoek van het Associate degree-programma (Ad) Sport Gezondheid & Management aan de Hanzehogeschool Groningen, in samenwerking met Cosis.

"Uit ervaring blijkt dat het afnemen van de vragenlijst door een persoonlijk begeleider, of iemanda nders die de persoon goed kent, het handigst werkt" - Cosis

Over Cosis

Cosis is een partnerschap tussen NOVO en Promens Care. NOVO en Promens Care delen een maatschappelijke visie waarbij iedereen telt, en naar de eigen mogelijkheden een bijdrage levert aan de samenleving. Daarom hebben ze hun krachten gebundeld in een partnerschap; Cosis, kracht van samen.

"Ga vooral in gesprek over het onderwerp bewegen en gebruik de structuur van de vragenlijst als rode draad om terug te koppelen en notities te maken". 

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Zelftest

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Vilans

Auteur

Chantal Sinnema