Naar hoofdinhoud Naar footer

Boek over pubers met EMB

Gepubliceerd op: 18-11-2021

Het boek 'Pubers laten van zich horen' is de 3e in de serie ‘Amerpoort Werkt’ enis geschreven door gedragsdeskundigen Harriët Schoenmakers en Nadi de Vos-Dijkslag. Het boek gaat over de veranderingen die plaatsvinden in de pubertijd bij jongeren met EMB en hoe daarmee om te gaan.

Harriët en Nadi werken veel met jongeren met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) en onderzochten hoe het zit met puberteit bij deze doelgroep. Tot nu toe is over het onderwerp weinig bekend. In deze publicatie kun je als begeleider antwoorden vinden op basis van verkennend onderzoek. 

Casus

Annelies verandert, ze krijgt bijvoorbeeld een groter lijf, maar ook vrouwelijke vormen. Wordt ze humeurig? Ze is gaan menstrueren en heeft misschien wel buikpijn. Heeft ze door de hormonale en lichamelijke veranderingen andere behoeften? Hoe kunnen we daarbij aansluiten?

Erkenning puberteit bij ernstige meervoudige beperking

Ouders en begeleiders hebben veel vragen. In het boek komen thema's aan de orde als lichaam en seksualiteit, gedrag en emoties. Carine van Rappard: ”Ik ben heel blij met dit boek. Het is prachtig informatief en barst van de kennis en ervaring. Een echt praat- en werkboek. Er zijn veel boeken te vinden over puberteit, maar die gaan niet over EMB-jongeren. Nu wordt puberteit bij hen echt erkend.”  

Download het boek gratis van de website van Amerpoort

Thema's

Thema's

  • emotioneel welbevinden
  • interpersoonlijke relaties
  • lichamelijk welbevinden
  • materieel welbevinden
  • persoonlijke ontwikkeling
  • rechten
  • sociale inclusie
  • zelfbepaling

Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool 

Research based. De inhoud van het kennisproduct is ontwikkeld op basis van onderzoek.

Beoordeling

De publicatie Pubers laten van zich horen is gebaseerd op verkennend onderzoek. Het boek biedt een eerste aanzet tot beantwoording van de vele vragen die voortkomen uit het onderzoek. Bron: Amerpoort.

Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier. Ga naar de leidraad

Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder. Lees meer over Gewoon Bijzonder

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

E-book

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Amerpoort

Auteur

Harriët Schoenmakers en Nadi de Vos