Naar hoofdinhoud Naar footer

Conceptondersteunende Communicatie bij autisme

Gepubliceerd op: 04-02-2021

Mensen met autisme kunnen grote problemen hebben met het geven van betekenis aan wat ze waarnemen. Autisme gaat vaak samen met slechthorendheid, doofheid, een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of een communicatief meervoudige beperking (CMB). Conceptondersteunende Communicatie is een methode die helpt communicatie te verbeteren.

Conceptondersteunende communicatie verbetert de communicatie door betekenissen daarbinnen (zogeheten communicatieconcepten) zo te verduidelijken, dat ze door beide partners op dezelfde manier kunnen worden begrepen en gebruikt. Door het gebruik van Conceptondersteunende Communicatie kunnen miscommunicatie en gedragsproblemen bij mensen met autisme worden voorkomen of verminderd.

Altijd in te zetten

Conceptondersteunende Communicatie kan worden ingezet bij iedereen met autisme. Bij elke leeftijd, cognitief ontwikkelingsniveau, het niveau van spraak- en taalontwikkeling, de soort zintuiglijke beperking of andere bijkomende stoornis.

Gratis iBook over Conceptondersteunende Communicatie

De methodiek is binnen Kentalis ontwikkeld door Wilma Denteneer-van der Pasch en Roger Verpoorten en wordt al jaren ingezet. Via de Kentalisshop is een gratis handleiding voor professionals te downloaden (iBook). 

Daarnaast is ook Werken met Conceptondersteunende Communicatie bij mensen met autisme beschikbaar. Deze handleiding is geschreven voor professionals en ouders. De methodiek wordt zodanig uitgelegd dat meteen een concrete link kan worden gelegd naar de dagelijkse praktijk.

Ga naar

de website van Kentalis

Handleiding conceptondersteunende communicatie

Laatst bijgewerkt op: 16-02-2024 

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands