Naar hoofdinhoud Naar footer

Dit gaat goed in de complexe zorg aan EVB+-cliënten

Gepubliceerd op: 26-06-2023

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet dat zorgaanbieders de zorg aan cliënten met een ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+-cliënten) steeds meer als 'complexe zorg’ ervaren.

De inspectie zoekt naar de juiste randvoorwaarden om goede zorg voor deze groep cliënten te kunnen leveren. Tegelijkertijd ziet de inspectie dat sommige zorgaanbieders wél in staat zijn om goede zorg te leveren aan deze cliënten. De zorgverleners ervaren dit dan ook minder als complexe zorg.

Voor de cliënten kunnen de gevolgen van goede of minder goede zorg groot zijn. Soms moeten cliënten meerdere malen verhuizen. Of wordt vaker onvrijwillige zorg toegepast bij EVB+-cliënten. Dit alles kan bijdragen aan de onrust van cliënten, en hun gevoel van onveiligheid. 

Daarom wil de inspectie bijdragen aan het verspreiden van goede voorbeelden en het gesprek hierover in zorgorganisaties stimuleren. 

Voorbeelden van complexe zorg: welke herkent u, welke zijn voor u inspirerend?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) komt tijdens haar toezicht voorbeelden tegen van goede zorg aan mensen met een ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+). Een aantal daarvan zijn ter inspiratie uitgewerkt in een poster. Download onderaan de pagina de pdf 'poster complexe zorg aan EVB+ cliënten.'

Downloads

Deel deze pagina via: