Naar hoofdinhoud Naar footer

Een ecogram maken: hoe ziet het sociale netwerk er uit?

Gepubliceerd op: 14-12-2021

Een ecogram laat in één oogopslag de omvang en de kwaliteit van het informele, sociale netwerk van de cliënt zien. Het ecogram houdt daarbij rekening met de verschillende leefgebieden.

Hoe maak je een ecogram?

Een ecogram heeft de vorm van een ster. Je tekent een cirkel in het midden van het schema. Daarin staat de naam van de cliënt. Vervolgens maak je rondom deze cirkel allerlei rondjes. De rondjes staan voor de persoonlijke contacten van de cliënt. In de brochure is te zien hoe de ster precies opgemaakt wordt. 

De brochure en het werkblad download je onderaan deze pagina.

Welke gegevens worden in een ecogram opgenomen?

Een ecogram laat het sociale netwerk van de cliënt zien. Deze gegevens verbind je met de cirkel in het midden van de ecogram: de cliënt. Bij zo'n verbinding laat een ecogram het soort relatie met de cliënt zien. Over het soort relatie vul je 4 vragen met letters in. Deze 4 letters staan voor:

  • (p)raktische steun
  • (g)ezelschap
  • (a)dvies en uitwisseling van informatie
  • (e)motionele steun

Wat is het verschil tussen een ecogram en een genogram?

Een ecogram kun je zien als een soort röntgenfoto van het sociale netwerk. Met een genogram maak je ook zo'n foto, maar hiermee kijk je alleen naar de familie. Ga naar het genogram.

Familiebanden komen in het ecogram naar voren, maar er is ook ruimte voor andere personen met wie de cliënt een belangrijke persoonlijke relatie heeft. Denk bijvoorbeeld aan vrienden, medebewoners, kennissen, collega’s, informele zorgverleners en geestelijk raadslieden. Praktische contacten zoals artsen, de fysiotherapeut, huishoudelijke of verzorgende medewerkers of activiteitenbegeleiders worden ook in een ecogram opgenomen.

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 05-04-2024 

Deel deze pagina via:

Soort

Methode

Taal

Nederlands